Mark 10 Лімбо

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лімбо
«Лимбо» на новозеландському фрегаті Taranaki (F148), 1963 р.
«Лімбо» на новозеландському фрегаті Taranaki (F148), 1963
Тип Протичовновий бомбомет
Історія використання
На озброєнні 1955–1980-ті роки
Війни Фолклендська війна
Історія виробництва
Розробник Admiralty Underwater Weapons Establishment
Характеристики
3

Mark 10 Лімбо у Вікісховищі

«Лімбо» (протичовновий бомбомет Mark 10) — останній британський протичовновий бомбомет, що стріляв по курсу. Спочатку був розроблений під час Другої світової війни. Являє собою триствольний міномет, розвиток більш ранніх «Squid» і «Hedgehog», був розроблений Установою підводної зброї Адміралтейства в 1950-х роках. «Squid» заряджався вручну, що створювало труднощі на хиткій палубі при сильному хвилюванні; «Лімбо» ж заряджався і стріляв автоматично, персонал при цьому перебував в укритті. Він встановлювався на кормі експортних кораблів Королівських ВМС на стабілізованій по диференту й крену платформі з 1955 року до середини 1980-х років. «Лімбо» були озброєні побудовані для Австралії есмінці типу «Дерінг», а також австралійські ескортні есмінці типу «Рівер». «Лімбо» також широко застосовувався у ВМС Канади, перебуваючи на озброєнні всіх есмінців з кінця 1950-х до початку 1970-х років, в тому числі «St. Laurent», «Restigouche», «Mackenzie», «Annapolis» и «Iroquois».

Дальність пострілу бомбометів контролюється клапанами стисненого повітря і складає 400—900 м. Зброя була пов'язана з гідроакустичною системою корабля, постріл проводився по команді, коли ціль була в зоні досяжності. Снаряди вистрілювали під такими кутами, що вони падали трикутником навколо цілі. «Лімбо» може стріляти в будь-якому напрямку навколо корабля і володіє великою точністю. Зброя була використана в 1982 році під час Фолклендської війни, і залишалася на службі в Королівському флоті і флотах Співдружності до 1990-х років, коли вона була замінена торпедою Mk 44. Вцілілий примірник експонується в Музеї національного зброї в Госпорті, Гемпшир. 

Управління Mk 10 за допомогою сонара[ред. | ред. код]

Стрільба з бомбомета Mk 10 керувалася за допомогою гідролокатора типу 170 (а пізніше 502) з диспетчерської гідролокатора, яка зазвичай перебувала поруч з бойової рубкою.

Гідролокатор типу 170 обслуговувався трьома операторами, які підтримували гідроакустичний контакт з ціллю і ефективно відстежували ціль по азимуту, дальності і глибині. Роботу операторів контролював офіцер гідролокатора (SCO, Sonar Control Officer), який командував диспетчерською. 

Коли контакт класифікувався як ворожий підводний човен, офіцер гідролокатора після підтвердження командира з бойової рубки вручну проводив постріл. Стрільба виконувалася за допомогою пістолетної рукоятки із спусковим гачком, встановленої в диспетчерській відразу за операторами. 

Загальні характеристики[ред. | ред. код]

  • Загальна вага системи: 35 тонн, включаючи 51 снаряд (17 залпів). 

Посилання[ред. | ред. код]