Mono (гурт, Велика Британія)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Mono
Основна інформація
Жанр електронна музикатрип-хопденс-рокdowntempo
Роки 1996—2000
Країна  Велика Британія
Місто Лондон
Лейбл Echo RecordsMercury Records
Склад
Колишні
учасники
Siobhan de Maré
Martin Virgo

Mono був британським дуетом електронної музики, який прославився наприкінці 1990-х із піснею «Life in Mono». Музику групи здебільшого визначають як тріп-хоп, оскільки вона схожа на сучасну електроніку, наприклад Sneaker Pimps і Portishead. Істотний відбиток на пісні Mono накладають джазові інструменти, що нагадує саундтреки до шпигунських фільмів 1960-х років, і продакшн у стилі поп-музики того ж періоду.

Біографія[ред. | ред. код]

Історія[ред. | ред. код]

Гурт, сформований наприкінці 1996 року в Лондоні[1], складався зі співачки Шован де Маре та Мартіна Вірго (клавішні, програмування синтезатора, продюсер). Вірго, який вивчав класичне фортепіано в Школі музики та драми Guildhall, з початку 1990-х працював сесійним музикантом у складі продюсерської групи Неллі Хупер[en], і був згаданий у титрах на ремікс пісні Massive Attack «Unfinished Sympathy» (остання вважається однією зі знакових пісень «брістольського звуку» тріп-хопу) та на альбомі Б'єрк Debut 1993 року[2][3].

Де Маре походить з родини, що багато дала індустрії розваг: її батьком був Тоні Міхан, барабанщик The Shadows[4], її дідусь зображався на ранніх логотипах до фільмів The Rank Organisation[en] (див. Gongman[en])[3], а її бабуся була танцівницею, що працювала з Ширлі Бессі[1]. Шован працювала сесійною співачкою для хіп-хоп та R&B музикантів[1], а також писала та гастролювала, хоча більша частина її тогочасного матеріалу складалася з андеграундних релізів без зазначення лейблу[5].

Учасники майбутнього дуету познайомилися під час перебування в Лондоні, кожен зі своїми музичними проєктами: Вірго був у розпалі сесійної роботи, а де Маре планувала створити особисту студію звукозапису в Парижі[5]. Незважаючи на різні музичні впливи (де Маре — R&B і соул[1], Вірго — стандарти попмузики 1960-х і класика з таких джерел, як Франція та Друга Віденська школа[3]), їхні спільні зусилля зі створення пісень легко поєдналися. Після того, як певні демозаписи були розповсюджені серед діячів музичної індустрії, група отримала низку пропозицій щодо контрактів від звукозаписних лейблів[3]. Це спонукало їх створити групу, навіть попри те, що де Маре на той час перебувала у відпустці в Лос-Анджелесі[1]. Спочатку плануючи використовувати назву Tremelux[1], вони натомість обрали Mono, що походить від назви релізу Філа Спектора Back to Mono[6].

Спочатку гурт підписав контракт з Echo Records лише для Великої Британії, оминувши такі лейбли, як Warner, Island і London[7]. Їхнім першим релізом у 1996 році був EP із піснею «Life in Mono» та різними реміксами, найвідомішими з яких були два від популярного на той час біг-біт-гурту Propellerheads. Наступного року рушив альбом Formica Blues.

Після того, як 1998 року Роберт де Ніро почув «Life in Mono», ця пісня була використана в саундтреку, трейлерах і титрах екранізації «Великі сподівання»[en][8]. Це надало пісні великого поширення і протягом тижнів після виходу фільму вона стала найбільш запитуваною на радіостанціях США (таких як KROQ-FM у Лос-Анджелесі, KITS у Сан-Франциско та WNNX в Атланті)[2][3]. Щодо окремих радіостанцій, то 1998 року «Life in Mono», наприклад, посіла № 45 у KROQ Top 106.7 Countdown та № 76 у XETRA-FM Top 91[9], тоді як «Formica Blues» посіла № 73 у 102.1 The Edge's (Торонто)[10]. З новою угодою гурту з Mercury Records (США)[7] рекламні сингли «Life in Mono» розповсюджувалися в нічних клубах і на радіостанціях сучасного року[2], а дещо пізніше сингл потрапив до радіостанцій формату «гарячих хітів»[en][7].

На піку своєї популярності Mono вирушили у свій єдиний концертний тур — Formica Blues Tour[11]. Однак, після періоду спокою група розпалася в 2000 році[12]. Де Маре тепер співає у Violet Indiana за участю Робіна Гатрі з Cocteau Twins; пізніше, у 2004 році, вона згадувала, що відчувала себе «творчо задушеною» у складі Mono[13]. Violet Indiana випустили кілька синглів, два альбоми та збірку синглів. Нещодавно де Маре також заснувала музичну менеджерську компанію Pearl Dust[14]. Вірго приєднався як клавішник до незалежної від лейблів рок-групи International Love Corporation, яку просували через MySpace і CD Baby[15].

Музичний стиль[ред. | ред. код]

Вірго заявив, що найбільше на нього вплинули Джон Баррі, Берт Бакарак[en] і Філ Спектор[16]. Ці впливи помітні в піснях на Formica Blues, які Вірго охарактеризував як натхненні музикою, що найчастіше звучить у його колекції записів[1]. Наприклад, «Life in Mono» містить зразки клавесинів, що наслідують саундтрек Баррі до фільму «Досьє Іпкресс», а «High Life» віддає належне звучанню жіночого гурту Spector, створеного у 1960-х роках.

Музика класичних композиторів початку 20-го століття також була визначена як зразок у «Hello Cleveland!»; зокрема, на створення цієї пісні вплинула Друга віденська школа, адже в ній присутні п'єси Антона Веберна, Арнольда Шенберга та Албана Берга (див. Klangfarbenmelodie[en])[17][3]. Початкові акорди «Hello Cleveland!» взяті з пісні Кіта Джаррета «17 October 1988» з його компакт-диска Paris Concert.

Дискографія[ред. | ред. код]

Вся дискографія Mono складається з альбому Formica Blues, двох релізів синглу «Life in Mono», наступних британських синглів «Silicone», «Slimcea Girl» і «High Life», а також пісні «Madhouse», випущеної лише як саундтрек до кіноверсії «Психо» (1998).

До чотирьох синглів було залучено кілька реміксерів; окрім Propellerheads, до найбільш помітних із них належать Стюарт Прайс[en] (раніше Les Rythmes Digitales), Mr. Scruff[en], Метью Герберт[en], Йоганн Йоганнссон (під псевдонімом Lhooq) і 187 Lockdown.

Тур[ред. | ред. код]

У 1997 році Mono відіграв кілька концертів у Великій Британії та Франції:

The Independent в огляді шоу в Cafe Blue (називаючи його «дебютним концертом групи») поставив під сумнів вибір місця, але дав позитивну оцінку[19].

У 1998 році група вирушила у свій єдиний тур Formica Blues Tour, який складався з двадцяти одного концерту між Північною Америкою та Європою, взагалі пропускаючи Велику Британію. Після завершення туру гурт мав повернутися до Сполучених Штатів, щоб приєднатися до фестивалю Lilith Fair[20]. Вони мали зіграти в наступні сім дат (як повідомлялося, скасованих):[21]

Прийняття[ред. | ред. код]

Успіх Mono здебільшого був зосереджений у Сполучених Штатах, на противагу їх відносній невідомості у Сполученому Королівстві[3][22]. Під час інтерв'ю Rolling Stone безпосередньо перед своїм першим концертом у США, група зауважила відсутність рекламної кампанії у Великій Британії та відносну довговічність позицій у чартах США[23]; все ж, «Life in Mono» не зміг досягнути високих позицій у національному чарті синглів обох країн, отримавши № 70 у Billboard Hot 100 і № 60 у UK Singles Chart[24][25] після другого релізу.

Ще два сингли вийшли за межі топ-100 у Британії. «Slimcea Girl» посіла 145 місце в жовтні 1997[26], а «High Life» досягла 101 місця в липні 1998[26]. Альбом Formica Blues посів 71 місце на Туманному Альбіоні в серпні 1998[27].

В Австралії (чарт синглів ARIA) «Silicone» посіла 222 місце в 1997 році[28], а «Life In Mono» — 83 місце в 1998[29]. Альбом «Formica Blues» посів 149 місце там само[30].

Порівняння[ред. | ред. код]

Проводячи порівняння з іншими популярними виконавцями кінця 1990-х, Ел Музер із Consumable Online відзначає, що музика гурту є більш витонченою, ніж у виконавців, які очолили чарти, таких як Spice Girls і Hanson[4]; інші рецензенти, такі як Джефф Саламон зі Spin, займають більш критичну позицію, відзначаючи натомість інші гурти з подібним впливом — музики до фільмів певного періоду та оркестрованої поп-музики, перекритої бітами — і в порівняльному огляді з альбомом ComeFromHeaven групи Alpha надають перевагу останній завдяки більш різноманітним музичним підходам[31]. Декілька інших критиків відзначають зв'язок Mono з визначеною групою артистів — AllMusic характеризує їх як «дуети чоловіка-інструменталіста/співачки середини 90-х»[32], а The Independent — як «поєднання тіньового налагодника з підсобки та фотогенічної співачки із тих самих дев'яностих» (англ. that very Nineties pairing of the shady back-room knob-twiddler and the photogenic chanteuse)[19].

Ще інші вважали, що Mono виділявся з цієї групи: ті, хто дотримувався такої думки, наприклад, Chaos Digizine, пропонували порівнювати дует скоріше з Saint Etienne[en], щоб проілюструвати їхнє успішне «переплетення музичних елементів минулого та сьогодення»[5].

Гурт знайшов схвалення критиків, які цінували їхню вірність музиці епохи: торонтський Eye Weekly написав, що «на відміну від багатьох своїх сучасників, вони поважають правильно побудовані пісні»[33]. Чарльз Тейлор у The Boston Phoenix так само зауважив: «що відрізняє цей альбом від списку середини 60-х, так це величезна прихильність де Маре та Вірго періоду, який вони зображують. Саме відсутність іронії чи дистанції в такій прихильності є ключем до розуміння цього гурту»[34].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е ж Some pretty words... Official Mono website (retrieved from the Internet Archive). 1998. Архів оригіналу за 9 червня 2000. Процитовано 9 березня 2006.
  2. а б в Paoletta, Michael (28 лютого 1998). Mercury's Mono evades pop stereotypes with 'Blues'. Billboard. Т. 110, № 9. с. 36—37. ISSN 0006-2510.
  3. а б в г д е ж Molineaux, Sam (June 1998). Blue Notes: Martin Virgo Of Mono; Recording Formica Blues. Sound on Sound. Процитовано 8 жовтня 2006.
  4. а б Muzer, Al (24 лютого 1998). Interview with Mono. Consumable Online. Архів оригіналу за 13 March 2006. Процитовано 9 березня 2006.
  5. а б в Mono. Chaos Control Digizine. 1998. Процитовано 6 травня 2010. (Archived by WebCite at https://www.webcitation.org/5pX0LdFSu [Архівовано 2012-11-08 у Wayback Machine.])
  6. D., Spence (July 1998). In Stereo With Mono. grid magazine. Архів оригіналу за 9 November 2005. Процитовано 9 березня 2006.
  7. а б в Mono - Restarting the UK Attack - And This Time Taking No Prisoners. Dotmusic. April 1998. Архів оригіналу за 25 October 2009. Процитовано 27 січня 2007.
  8. Muzer, Al (24 лютого 1998). Interview with Mono. Consumable Online. Архів оригіналу за 13 March 2006. Процитовано 9 березня 2006.
  9. Rocklists.com. Процитовано 22 січня 2007.
  10. 1998: Top 102 Albums. Edge Year-End Charts. 102.1 The Edge. Архів оригіналу за 21 October 2006. Процитовано 21 вересня 2006.
  11. Mono Live Tour Dates. Official Mono website (retrieved from the Internet Archive). 1998. Архів оригіналу за 15 червня 2000. Процитовано 9 березня 2006.
  12. Harder, Derrick (29 August 2000). «Mono Disbands, World Promptly Forgets They Ever Existed». Pitchfork Media. Retrieved 19 January 2007.[недоступне посилання]
  13. Vanderwall, Peter (4 травня 2004). Violet Indiana, B2 Club. Culture Reviews. Expatru. Процитовано 21 вересня 2006.
  14. Pearl Dust Pearl Dust [Архівовано 29 вересня 2007 у Wayback Machine.]
  15. International Love Corporation: Experimental Shape of Happiness. CD Baby (retrieved from the Internet Archive). Архів оригіналу за 7 квітня 2005. Процитовано 19 січня 2007.
  16. Micallef, Ken (24 лютого 1998). Mono Tones. Yahoo! Music. Процитовано 9 березня 2006. [недоступне посилання з 01.10.2010]
  17. Nicholson, Sara (2002). Keep Going!: The Use of Classical Music Samples in Mono’s "Hello Cleveland!". Echo: a music-centered journal. Т. 4, № 1. ISSN 1535-1807.
  18. а б Tour Archive. Live for Today (retrieved from the Internet Archive). Архів оригіналу за 21 квітня 1999. Процитовано 19 січня 2007.
  19. а б Johnson, Phil (12 вересня 1997). Mono Cafe Blue, Bristol. The Independent. с. 12.
  20. Flohimont, Clarisse (1998). Interviews - Mono. Alternative (фр.). Impulsion. Архів оригіналу за 28 April 2006. Процитовано 21 вересня 2006.
  21. Lilith Fair '98. Joanna's Sarah McLachlan Page. 1998. Процитовано 21 вересня 2006.
  22. Violet Indiana Interview. Thump Radio. 9 серпня 2000. Архів оригіналу (RealMedia) за 7 October 2007. Процитовано 8 жовтня 2006.
  23. Bartz, Kristen (20 квітня 1998). Life with Mono. Rolling Stone. Архів оригіналу за 6 лютого 2009. Процитовано 11 липня 2007.
  24. Zywietz, Tobias (22 березня 2005). Chart Log UK: Mew - Monty Python. Chart Log UK. The Official Zobbel Website. Процитовано 8 жовтня 2006.
  25. Billboard.com - Artist Chart History - Mono. Billboard.com. Процитовано 8 жовтня 2006.
  26. а б Chart Log UK 1994–2010 M – My Vitriol. Dipl.-Bibl.(FH) Tobias Zywietz. Архів оригіналу за 21 липня 2015. Процитовано 4 жовтня 2015.
  27. Official Charts > Mono. The Official UK Charts Company. Процитовано 10 квітня 2015.
  28. Response from ARIA re: chart inquiry, received 15 July 2015. Imgur.com. Архів оригіналу за 16 липня 2015. Процитовано 4 жовтня 2015.
  29. The ARIA Australian Top 100 Singles Chart Week Ending 17 May 1998. Imgur.com (original document published by Australian Record Industry Association Ltd.). Архів оригіналу за 4 жовтня 2015. Процитовано 4 жовтня 2015.
  30. Response from ARIA re: chart inquiry, received 13 September 2016. Imgur.com. Процитовано 13 вересня 2016.
  31. Salamon, Jeff (March 1998). Alpha - Come From Heaven / Mono - Formica Blues. Spin (retrieved from the Internet Archive). Архів оригіналу за 3 грудня 1998. Процитовано 20 січня 2007.
  32. Raggett, Ned. Formica Blues. Allmusic. Процитовано 19 січня 2007.
  33. Anderson, Jason (16 April 1998). «Getting Back to Mono»[недоступне посилання]. Eye Weekly. Retrieved 19 January 2007.
  34. Taylor, Charles. Mono Tones. The Boston Phoenix. Архів оригіналу за 9 липня 2007. Процитовано 11 липня 2007.

Посилання[ред. | ред. код]