Morphinae

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Morphinae
Різноманіття Morphinae
Різноманіття Morphinae
Біологічна класифікація
Царство: Тварини
Тип: Членистоногі
Клас: Комахи
Ряд: Лускокрилі Lepidoptera
Rhopalocera
Надродина: Денні метелики (Papilionoidea)
Родина: Сонцевики (Nymphalidae)
Підродина: Morphinae
(Newman), 1834
Триби

Amathusiini
Brassolini
Morphini

Посилання
Вікісховище: Category:Morphinae
Віківиди: Morphinae
ITIS: 694081
NCBI: 42282

Morphinae (Морфіди) — підродина метеликів родини Сонцевики (Nymphalidae).

Опис[ред. | ред. код]

Це великі метелики, що досягають у розмаху крил 150–180 мм. Верхня сторона їхніх крил пофарбована в сині або блакитні кольори, переважають металеві кольори. Таким яскравим красивим забарвленням морфіди зобов'язані оптичним лусочкам, якими покрите крило. Нижня частина оптичних пластинок пігментована; пігмент не пропускає світла і тим самим додає велику яскравість інтерференційного забарвлення ребер. У з'єднанні з великими розмірами метеликів це призводить до того, що при яскравому сонячному освітленні кожен змах крила видний за третину кілометра.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Морфіди відносяться до найпомітніших комах, що населяють ліси тропічної частини Амазонки. Особливо багато їх на прогалинах і освітлених сонцем дорогах. Літають вони на великій висоті; деякі з них узагалі не опускаються до землі ближче чим на 6 м. До морфід відносяться десятки видів метеликів. Розподіл на види і підвиди поки дуже нечіткий. У деяких видів по темному фону крил проходять яскраві блакитні, бузкові, малинові смуги. У метеликів іншої групи крила темні, чорні з блакитним, перловим або червоно-коричневим візерунком.

Разюча здатність цих великих метеликів спритно маневрувати в густих тропічних лісах. Самки морфід часто тримаються біля крон дерев, самці зазвичай літають уздовж лісових доріг, просік і галявин. У суху жарку погоду вони опускаються на вологі ділянки землі. Ні самців, ні самок не приваблюють квіти, зате вони не можуть встояти перед гниючими фруктами та забродженим соком дерев, чим і користуються принаджуючи їх, наприклад, бананами, витриманими в цукровому сиропі. Напившись забродженим соком, метелики хмеліють, і іноді їх можна навіть взяти руками. З приманки метелик зазвичай злітає зигзагами і поспішає присісти в тіні.

Класифікація[ред. | ред. код]

Виділяють 3 триби і 36 родів:

Триба Amathusiini
Триба Brassolini
Триба Morphini

Посилання[ред. | ред. код]