Nanuqsaurus hoglundi

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Nanuqsaurus hoglundi
Час існування: пізня крейда,
70–68 млн р. т.
Художня реконструкція виду
Художня реконструкція виду
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Надряд: Динозаври (Dinosauria)
Ряд: Ящеротазові (Saurischia)
Підряд: Тероподи (Theropoda)
Родина: Тиранозаврові (Tyrannosauridae)
Підродина: Тиранозаврини (Tyrannosaurinae)
Рід: Nanuqsaurus
Fiorillo та Tykoski, 2014
Вид: N. hoglundi
Nanuqsaurus hoglundi
Fiorillo та Tykoski, 2014
Посилання
Вікісховище: Nanuqsaurus
Віківиди: Nanuqsaurus
EOL: 39731516
Fossilworks: 289801

Nanuqsaurus (букв. «ящір білий ведмідь») — рід ящеротазових динозаврів родини тиранозаврові (Tyrannosauridae), відомих з пізньої крейди (середній маастрихтський вік) формації Принс-Крік на північному схилі Аляски, що жив приблизно 70—68 мільйонів років тому. Він включає один вид, Nanuqsaurus hoglundi, відомий лише за частковим черепом і численними неописаними посткраніальними елементами скелета та зубами.

Історія відкриття[ред. | ред. код]

Рештки динозавра були виявлені у 2004 році в кар'єрі Кікак-Тегосеак у відкладеннях формації Принс-Крік в окрузі Норт-Слоуп на крайньому півночі Аляски. Було знайдено передню частину лівої нижньої щелепи; носову гілку правої частини верхньої щелепи; фрагменти мозкового черепа, включаючи тім'яну, лобову і праву частину клиноподібної кістки. Спершу рештки відносили до горгозавра, потім до альбертозавра. У 2014 році, на основі цих решток, описано нові вид та рід динозавра. Родова назва Nanuqsaurus складається з інупіатського слова nanuq, що означає «білий ведмідь», та грецького sauros — «ящір». Видова назва N. hoglundi вшановує американського філантропа Фореста Гоглунда.

Опис[ред. | ред. код]

Порівняння розмірів декількох запропонованих довжин тіла дорослих нанукзаврів

Спочатку вважалося, що довжина нанукзавра становила близько 5—6 метрів, і ця оцінка, заснована на голотипному зразку, вказувала на те, що тварина була приблизно вдвічі коротшою за свого родича тиранозавра рекса[1][2]. Довжина реконструйованого черепа цього ж зразка, виходячи з пропорцій споріднених тварин, становила 60—70 см[3]. Його вага також оцінювалася в 500—900 кг[1][2].

Однак пізніші дослідження припустили, що описані малі розміри нанукзавра були необґрунтованими, і що він, ймовірно, був схожий за розміром на інших північноамериканських тиранозаврів, таких як альбертозавр, судячи з неописаних зубів і посткраніальних елементів, що належали дорослим особинам[4][a]. Деякі з неописаних посткраніальних елементів дають припустити розміри у близько 7 метрів завдовжки, що можна порівняти з розмірами молодого тарбозавра[5]. Якщо нанукзавр дійсно виростав до тієї ж довжини, що й альбертозавр, як припускали вище, то його загальна довжина тіла становила близько 8—9 метрів[4].

Філогенія[ред. | ред. код]

Філогенічна кладограма, що зображує родинні зв'язки тиранозаврових:

Tyrannosauridae
Albertosaurinae

Albertosaurus

Gorgosaurus

Tyrannosaurinae

Daspletosaurus

Two Medicine taxon

Teratophoneus

Bistahieversor

Lythronax

Nanuqsaurus

Tarbosaurus

Zhuchengtyrannus

Tyrannosaurus


Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Molina-Pérez & Larramendi 2016. Récords y curiosidades de los dinosaurios Terópodos y otros dinosauromorfos, Larousse. Barcelona, Spain с. 259
  2. а б Paul, Gregory S. (2016). The Princeton Field Guide to Dinosaurs (англ.) (вид. друге). Princeton University Press. с. 114. ISBN 978-0691167664.
  3. Fiorillo, Anthony R.; Tykoski, Ronald S. (12 березня 2014). Dodson, Peter (ред.). A Diminutive New Tyrannosaur from the Top of the World. PLoS ONE (англ.). Т. 9, № 3. с. e91287. doi:10.1371/journal.pone.0091287. ISSN 1932-6203. Процитовано 26 травня 2024.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  4. а б Druckenmiller, Patrick S.; Erickson, Gregory M.; Brinkman, Donald; Brown, Caleb M.; Eberle, Jaelyn J. (2021-08). Nesting at extreme polar latitudes by non-avian dinosaurs. Current Biology (англ.). Т. 31, № 16. с. 3469—3478.e5. doi:10.1016/j.cub.2021.05.041. Процитовано 26 травня 2024.
  5. James Havens (21 жовтня 2020), Part I Nanuqsaurus description by Pat Druckenmiller for Alaska Paleo-Project “Northern Tyrant King”, процитовано 26 травня 2024
  1. «Ми зазначаємо, що інші матеріали тиранозаврів формації Принс-Крік у колекції UAMES не підкріплюють твердження про те, що Nanuqsaurus був мініатюрним тиранозавром з невеликим тілом. Навпаки, зуби дорослої особини та ізольовані посткраніальні елементи вказують на розміри тіла дорослої особини, ближчі до інших північноамериканських таксонів тиранозаврів, таких як Albertosaurus sarcophagus

Посилання[ред. | ред. код]