Nasutoceratops titusi

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Nasutoceratops
Череп Насутоцератопса зліва та Діаблоцератопса справа, Музей природньої історії штата Юта[en]
Череп Насутоцератопса зліва та Діаблоцератопса справа, Музей природньої історії штата Юта[en]
Біологічна класифікація
Царство: Тварини
Тип: Хордові
Клас: Плазуни
Ряд: Птахотазові динозаври
Підряд: Маргіноцефали
Інфраряд: Цератопси
Родина: Цератопсиди
Підродина: Центрозаврини
Рід: Nasutoceratops
Посилання
Вікісховище: Nasutoceratops
Віківиди: Nasutoceratops
EOL: 42418366
Fossilworks: 273964
Шаблон заповнений невірно. Ймовірно текст шаблона був скопійований з російської вікіпедії без відповідного допрацювання / перекладу.

Nasutoceratops (лат., від nasutus — «носатий» і ceratops) — рід птахотазових динозаврів . Відомий із відкладень Юти кампанського ярусу крейдяного періоду . Видова назва дано на честь Алана Титуса (англ. Alan L. Titus), палеонтолога з Університету Юти[1] .

Вид відомий по голотипу UMNH VP 16800: майже повний череп, вінцевий відросток, три часткові хребці, кістки плечового пояса, кістки лівої передньої кінцівки, кістки правої передньої кінцівки. Також відомі два екземпляри: UMNH VP 19466 та UMNH VP 19469. Голотип був виявлений у 2006 році під час розкопок формації Kaiparowits[en] у Grand Staircase-Escalante National Monument[en], ініційованих Університетом Юти у 2000 році, у відкладах пісковика крейдяного періоду, датованих віком у 75 мільйонів років. Знайдено і описано Карлом Еріком Лундом (англ. Eric Karl Lund) у 2010 році як Nasutuceratops titusi[2] . Д. Скотт Семпсон, Лунд, Марк А. Лоуен, Ендрю А. Farke та Кетрін Е. Клейтон у 2013 році остаточно віднесли знахідку до роду Nasutoceratops (замінивши одну літеру в назві), типовим видом якого є Nasutoceratops titusi .

Nasutoceratops був великим наземним чотирилапим травоїдним динозавром з короткою мордою та унікальними округлими рогами над очима, які можна порівняти з рогами сучасної великої рогатої худоби . Роги доходили майже до кінчика морди і були найдовшими з усіх членів підродини цератопсід. Наявність порожнистих елементів носових кістках Nasutoceratops є унікальною рисою і невідомі в інших цератопсид. Nasutoceratops і діаблоцератопс є єдиними центрозавринами з американського південного заходу.

Таксономія[ред. | ред. код]

Nasutoceratops був у 2013 році віднесений до центрозаврам, але філогенетичний аналіз, проведений Семпсоном (англ. Sampson) та іншими у 2013 році, що Nasutoceratops відносився скоріше до авацератопсу. Кладистика, зроблена по цьому аналізу.

Chasmosaurinae

 Centrosaurinae 

Diabloceratops eatoni

Avaceratops lammersi

Nasutoceratops titusi

Albertaceratops nesmoi

Rubeosaurus ovatus

Styracosaurus albertensis

Spinops sternbergorum

Centrosaurus apertus

Coronosaurus brinkmani

Pachyrhinosaurini

Xenoceratops foremostensis

Sinoceratops zhuchengensis

Einiosaurus procurvicornis

 Pachyrostra 

Achelousaurus horneri

Pachyrhinosaurus canadensis

Pachyrhinosaurus lakustai

Pachyrhinosaurus perotorum

За даними дослідження 2013 року існування Nasutoceratops підтверджує гіпотезу фауністичних розривів між північчю та півднем Ларамідії. Південні види відрізняються від північних центрозаврин довгими рогами на лобі та коротким носовим рогом, що підтверджується конвергентним підсемейством цератопсиди.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Sampson, S., Lund, E., Loewen, M., Farke, A., Clayton, K. A remarkable short-snouted horned dinosaur from the Late Cretaceous (late Campanian) of southern Laramidia. // Proceedings of the Royal Society B.. — 2013. — No. 280 (5 May).
  2. Eric Karl Lund. Nasutuceratops titusi, a new basal centrosaurine dinosaur (Ornithischia: Ceratopsidae) from the upper cretaceous Kaiparowits Formation, Southern Utah // Department of Geology and Geophysics University of Utah : journal. — 2010. — 5 May. — P. 172 pp. Архівовано з джерела 2 квітня 2015. Процитовано 2018-01-13.