Nim

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Nim
Парадигма імперативне програмування, процедурне програмування, конкурентні обчислення, функційне програмування, об'єктно-орієнтоване програмування, Шаблонне метапрограмування[d] і Метапрограмування
Дата появи 2008
Творці Andreas Rumpf
Останній реліз
Система типізації
Під впливом від Modula-3d, Object Pascal, Ада, C++, Python, LISP, Оберон і C Sharp
Мова реалізації Nim[3]
Платформа IA-32, x86-64
Операційна система кросплатформова програма
Ліцензія MIT[4][5]
Звичайні розширення файлів .nim
Репозиторій вихідного коду github.com/nim-lang/Nim
Вебсайт nim-lang.org

Nim (раніше — Nimrod) — системна мова програмування, націлена на забезпечення високої продуктивності, переносності та виразності коду. Мова використовує статичну типізацію і створена з використанням досвіду Pascal, C++, Python і Lisp. Код проекту поставляється під ліцензією MIT. Крім того, мову супроводжує пакетний менеджер nimble для поширення модулів на мові Nim.

Початковий код мовою Nim компілюється в представлення на C, C++ або JavaScript. Надалі отриманий C/C++ код компілюється у виконуваний файл за допомогою будь-якого доступного компілятора (clang, gcc, icc, Visual C++), що дозволяє домогтися продуктивності близькою до C, якщо не враховувати витрати на виконання збирача сміття. За аналогією з Python у Nim як розподільники блоків застосовуються відступи. Регістр написання символів у ідентифікаторах не враховується. Підтримуються засоби метапрограмування і можливості для створення предметно-орієнтованих мов (DSL).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Nim by example. GitHub. Архів оригіналу за 1 вересня 2017. Процитовано 20 липня 2014.
  2. Караджов, Захари; Станимиров, Борислав (2014). Метапрограмиране с Nimrod. VarnaConf (Bulgarian) . Архів оригіналу за 26 вересня 2018. Процитовано 27 липня 2014.
  3. http://github.com/nim-lang/nim
  4. FAQ. Nim-lang.org. Архів оригіналу за 11 липня 2017. Процитовано 27 березня 2015.
  5. copying.txt. GitHub. Архів оригіналу за 26 вересня 2018. Процитовано 27 березня 2015.

Посилання[ред. | ред. код]