Northeast Gateway

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Northeast Gateway. Карта розташування: Массачусетс
NEG
NEG
Місце розташування терміналу

Northeast Gateway – інфраструктурний об’єкт для прийому зрідженого природного газу (ЗПГ) біля узбережжя Нової Англії.

В середині 2000-х років почала втілюватись у життя технологія терміналів ЗПГ із використанням плавучих установок зі зберігання та регазифікації. Перші такі судна з’явились у американської компанії Excelerate Energy, яка створила біля узбережжя США два термінали – Gulf Gateway Deepwater Port у Мексиканській затоці та Northeast Gateway біля північно-східного узбережжя.

У випадку Northeast Gateway на вході до Массачусетської затоки, за два десятки кілометрів від узбережжя в районі з глибиною моря від 82 до 88 метрів змонтували спеціальний швартовочно-розвантажувальний комплекс. Його ключовими елементами є два буя (Submerged Turret Loading, STL), розміщені на відстані 1,85 км один від одного. Кожен із них важить 165 тон і може займати два положення – на поверхні під час обслуговування плавучої установки та на глибині 25 метрів у інші періоди. Піднятий на поверхню буй не лише приймає регазифіковану продукцію, але й забезпечує швартовку судна.

Буї сполучені перемичкою діаметром 450 мм, а один з них під’єднаний до трубопроводу HubLine, щоє частиною системи Algonquin Gas Transmission. Сполучення з HubLine має довжину 16 км, діаметр 600 мм та працює із тиском до 10 МПа.[1][2]

Оскільки термінал забезпечив доступ до розвиненої газотранспортної системи, що могла самостійно впоратись із зберіганням ресурсу після регазифікації, він не мав закріпленої за ним плавучої установки і приймав різні судна із флоту Excelerate Energy, які виконували функції ЗПГ-танкеру та регазифікації.

У травні 2008-го плавуча установка «Excellence» доставила до Northeast Gateway перший вантаж ЗПГ.[3] Втім, на момент запуску проекту «сланцева революція» у США вже йшла повним ходом, що у підсумку призвело до перетворення країни з імпортера на експортера блакитного палива. Як наслідок, станом на кінець березня 2010-го Northeast Gateway прийняв лише 9 вантажів, з них 7 під час холодного зимового сезону 2009/2010 (в останньому випадку для доставки задіяли установки «Excellence», «Explorer», «Express», «Exquisite» та «Excelerate»).[4] Далі поставки припинились на кілька років.[5]

Втім, на відміну від згаданого вище Gulf Gateway Deepwater Port, термінал Northeast Gateway не демонтували і він продовжив виконувати функцію резервного на випадок аномально сильних морозів (можливо також відзначити, що у Массачусетсі через протести природоохоронних активістів дуже повільно посуваються нові трубопровідні проекти, які б могли забезпечити подачу додаткових обсягів блакитного палива із регіону «сланцевої революції»). Так, термінал працював у зимовий період 2018/2019, при цьому 1 лютого 2019-го він досягнув рекордної продуктивності у 22,6 млн м3 на добу, що забезпечила одночасна робота установок «Exemplar» та «Express».[6][7][8]

В січні 2022-го геоінформаційні системи зафіксували швартовку «Exemplar» на Northeast Gateway, втім, цього було недостатньо щоб зробити висновок, чи означае це реактивацію даного терміналу, а чи судно очікує розвантаження на береговому терміналі Еверетт.[9]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Port of NORTHEAST GATEWAY details - Departures, Expected Arrivals and Port Calls | AIS MarineTraffic. MarineTraffic.com (англ.). Процитовано 7 березня 2023.
  2. Northeast Gateway Energy Bridge™ Deepwater Port Project Northeast Gateway, L.L.C. Minor Source Air Permit Application (PDF).
  3. StackPath. www.offshore-mag.com. Процитовано 7 березня 2023.
  4. LNG Tanker Traffic Increases at Northeast Gateway. Natural Gas Intelligence (амер.). 25 березня 2010. Процитовано 7 березня 2023.
  5. Northeast Gateway FSRU. Global Energy Monitor (англ.). 11 серпня 2022. Процитовано 7 березня 2023.
  6. Excelerate Energy - The FSRU Exemplar hard at work at our Northeast Gateway terminal, helping New England with its energy needs this winter.#LNG #FSRU | Facebook. www.facebook.com (укр.). Процитовано 7 березня 2023.
  7. Northeast Gateway delivers record LNG output | Offshore. webcache.googleusercontent.com. Процитовано 7 березня 2023.
  8. US’ Northeast Gateway LNG terminal resumes operations.
  9. US’ Northeast Gateway LNG terminal resumes operations | Argus Media. www.argusmedia.com (англ.). 17 січня 2022. Процитовано 7 березня 2023.