Ost-Ausschuss der Deutschen Wirtschaft

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ost-Ausschuss der Deutschen Wirtschaft e.V.
Східний комітет німецької економіки
Логотип комітету
Тип асоціація[d]
група лобіюванняd
Засновано грудень 1952
Правовий статус зареєстроване об'єднанняd
Галузь Просування зовнішньої торгівлі
Країна Німеччина
Штаб-квартира Berlin
Членство ICC Germanyd[1]
Голова правління NN
Генеральний директор Міхаель Хармс
Віце-голова Катріна Клаас-Мюльхойзер
Віце-голова Ганс-Ульріх Енгель
Членів прибл. 350
Штат працівників прибл. 30
Вебсайт: ost-ausschuss.de

Ost-Ausschuss der Deutschen Wirtschaft (OA) (з нім. - «Східний комітет німецької економіки») — це німецька зовнішньоторговельна асоціація, що сприяє розвитку економічних відносин між Німеччиною та країнами Центральної та Східної Європи, Південно-Східної Європи, Південного Кавказу та Центральної Азії.

Приблизно 350 компаній-членів асоціації включають такі великі корпорації, як BASF, Deutsche Bank, Deutsche Bahn, Linde, Siemens, Commerzbank і HeidelbergCement, а також сімейні корпорації, такі як Knauf Gips, Kirchhoff Automotive[de] і Wilo[2]. Крім того, організацію підтримують шість провідних німецьких промислових асоціацій, включаючи Федерацію німецької промисловості та Німецьку торгово-промислову палату.

Історія[ред. | ред. код]

Комітет був утворений у травні 2018 року шляхом злиття двох попередніх асоціацій «Ost-Ausschuss der Deutschen Wirtschaft» (заснована у 1952 році) та «Osteuropaverein der Deutschen Wirtschaft» (з нім. - «Східноєвропейська асоціація німецького бізнесу») (заснована у 1989 році). З травня 2018 року по червень 2020 року асоціація мала скомбіновану назву «Ost-Ausschuss - Osteuropaverein der Deutschen Wirtschaft»; у червні 2020 року вона знову отримала назву своєї старої асоціації-попередниці[3].

Східний комітет німецької економіки[ред. | ред. код]

«Східний комітет німецької економіки» був першою регіональною ініціативою бізнес-спільноти у Федеративній Республіці Німеччина. Комітет був заснований у 1952 році за пропозицією Федерального міністра економіки Людвіга Ерхарда провідними асоціаціями економічної політики, такими як BDI, DIHK та BGA. Її основним завданням було представляти та підтримувати західнонімецький бізнес у Радянському Союзі та підконтрольних йому країнах РЕВ. До заснування Азійсько-Тихоокеанського комітету (APA) комітет також відповідав за Китай, Монголію, В'єтнам та Північну Корею[4]. Першим головою комітету був Ганс Ройтер (1952-1955). Його змінив Отто Вольф фон Амеронґен, який очолював комітет з 1955 по 2000 рік. На час перебування на посаді Вольфа фон Амеронґена припадає укладення перших торговельних угод Федеративної Республіки з Румунією (1956), Китаєм (1957) та Радянським Союзом (1958), а також, починаючи з 1970 року, угод про будівництво газопроводу з Радянським Союзом. Наступниками Вольфа фон Амеронгена були Клаус Мангольд (2000-2010), Екхард Кордес (2010-2015) та Вольфганг Бюхеле (2015-2018). Після злиття комітету зі «Східноєвропейською асоціацією німецького бізнесу» в травні 2018 року Бюхеле став першим головою спільної регіональної ініціативи.

Східноєвропейська асоціація німецького бізнесу[ред. | ред. код]

«Східноєвропейська асоціація німецького бізнесу» була заснована західнонімецькими купцями в Берліні та Гамбурзі 20 листопада 1989 року[5]. Вона увібрала в себе структури та членів торговельної асоціації, організації-попередниці. Гандельсферайн (з нім. «Handelsverein» - торговельна асоціація), заснована у Бремені в 1968 році. Вона ставила перед собою завдання сприяти економічному обміну між західнонімецькими компаніями та країнами Ради Економічної Взаємодопомоги (РЕВ). Після падіння Берлінського муру в листопаді 1989 року з цієї організації виникла Osteuropa-Verein під керівництвом Хеннера Гельдмахера, представника німецького бізнесу в Берліні, та Детлева Роведдера, який згодом став президентом Treuhandanstalt[de][6].

Пізніше асоціація перейменувала себе на «Об'єднання країн Східної та Центральної Європи» (OMV), доки не повернулася до своєї першочергової назви у 2014 році[7].

Стосунки з Росією[ред. | ред. код]

«Східний комітет німецької економіки» був рішучим прихильником поглиблення економічних відносин з Росією з часів розпаду Радянського Союзу, а також після російської анексії Криму в 2014 році[8]. Поміж іншим, голова комітету Вольфганг Бюхеле закликав до припинення економічних санкцій проти Росії у 2016 році під час російської інтервенції в Сирію, а «Комітет з питань східноєвропейських економічних відносин» був рішучим прихильником проєкту "Північний потік-2", який передбачав будівництво ще одного газопроводу між Німеччиною та Росією[8]. «Східний комітет німецької економіки» та його члени також зайняли проросійські позиції на щорічній Мюнхенській конференції з безпеки, а асоціація до 2022 року організувала популярну щорічну зустріч лідерів німецького бізнесу з президентом Путіним[8]. Однак після російського вторгнення в Україну у 2022 році «Східний комітет німецької економіки» заявив про свою підтримку західних санкцій, які були запроваджені згодом, і засудив вторгнення[8]. У прес-релізі «Східний комітет німецької економіки» виступив проти візових обмежень для російських громадян і привітав той факт, що ЄС продовжує звільняти від санкцій такі сектори, як охорона здоров'я та сільське господарство[9].

Завдання[ред. | ред. код]

«Східний комітет німецької економіки» є регіональною ініціативою німецького бізнесу для 29 країн Центральної та Східної Європи, Південно-Східної Європи, Південного Кавказу та Центральної Азії. Організація готова підтримати проєкти, налагодити контакти та відповісти на питання щодо виходу на ринки своїх компаній-членів. Асоціація фінансується за рахунок членських внесків і є політично незалежною, але дуже тісно співпрацює з урядом Німеччини та регулярно обмінюється думками з урядами 29 країн-партнерів. Цілі її економічної політики включають усунення торговельних, інвестиційних та візових бар'єрів, сприяння правовій визначеності та дотриманню законодавства, прозорі умови проведення тендерів, загальне покращення умов роботи німецьких компаній у країнах-партнерах та створення спільного економічного простору. Асоціація також прагне до практичного обміну досвідом між компаніями-членами. Асоціація представляє інтереси німецького бізнесу в численних двосторонніх робочих групах, організовує поїздки делегацій та конференції. Органи асоціації включають 7 робочих груп по країнах та регіонах (Білорусь, Центрально-Східна Європа, Росія, Південний Кавказ, Південно-Східна Європа, Україна та Центральна Азія) та п'ять робочих груп по секторах (агробізнес, діджиталізація, охорона здоров'я, логістика/транспортна інфраструктура, міська інфраструктура/енергоефективність)[10].

Асоціація регулярно публікує кілька серій публікацій[11], включаючи щомісячний бюлетень "Ost-Ausschuss Informationen"[12], щомісячний "Інформаційний бюлетень"[13] та "Щорічник Центральної та Східної Європи"[14]. Вона також організовує конференції, семінари та ділові поїздки. На додаток до менших заходів, щороку організовуються три великі події для членів організації: Новорічний прийом (січень/лютий), щорічний захід з Генеральною Асамблеєю (літо), Східноєвропейський бізнес-день (осінь). Гостями цих заходів, окрім членів, є члени Федерального уряду та Бундестагу Німеччини, а також президенти, прем'єр-міністри, міністри та посли країн-членів.

Організація[ред. | ред. код]

Комітет має офіс у Берліні та філію в Гамбурзі. Напрямок діяльності асоціації визначається Виконавчою радою та Президією, а також Генеральною асамблеєю. Почесним головою правління, що складається з дев'яти членів, з вересня 2019 року по травень 2022 року був Олівер Гермес. Відповідно до статуту, скарбником є відповідний виконавчий директор BDI. Правлінню допомагає Президія, що складається з близько 30 представників важливих компаній-членів. Виконавчим директором на постійній основі є Міхаель Хармс. Приблизно 29 співробітників берлінського офісу на Гертрауденштрассе, 20 розподілені між п'ятьма регіональними дирекціями (Центрально-Східна Європа, Східна Європа, Росія, Південно-Східна Європа та Центральна Азія), а також відділами преси та зв'язків з громадськістю, управління подіями та кадрів. Офіс у Гамбурзі обслуговує компанії-члени в північному регіоні Німеччини та надає контент-підтримку для тем логістики/транспортної інфраструктури та галузі охорони здоров'я.

У травні 2022 року Олівер Гермес подав у відставку з посади голови комітету з 1 червня 2022 року. Вибори нового Голови були заплановані на Щорічних загальних зборах 8 червня 2022 року. Наразі (станом на 11 вересня 2022 року) головою оголошено NN[15].

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://www.iccgermany.de/mitglieder/
  2. Mitgliedsunternehmen des OA. Архів оригіналу за 5 серпня 2020. Процитовано 17 серпня 2023.
  3. Pressemitteilung des OA zur Umbenennung.
  4. Sven Jüngerkes: Diplomaten der Wirtschaft. Die Geschichte des Ost-Ausschusses der Deutschen Wirtschaft. fibre, Osnabrück, ISBN 978-3-938400-81-4.
  5. http://www.osteuropaverein.org/. {{cite web}}: Пропущений або порожній |title= (довідка); Проігноровано невідомий параметр |abruf= (можливо, |access-date=?) (довідка); Проігноровано невідомий параметр |archiv-bot= (довідка); Проігноровано невідомий параметр |archiv-datum= (можливо, |archive-date=?) (довідка); Проігноровано невідомий параметр |archiv-url= (можливо, |archive-url=?) (довідка); Проігноровано невідомий параметр |autor= (можливо, |author=?) (довідка); Проігноровано невідомий параметр |datum= (можливо, |date=?) (довідка); Проігноровано невідомий параметр |offline= (можливо, |url-status=?) (довідка); Проігноровано невідомий параметр |titel= (можливо, |title=?) (довідка)
  6. Henner Geldmacher: Die Chronik des Ost- und Mitteleuropa Vereins e.V. 1989 bis 1999. In: Geldmacher/Busche (Hrsg.): Ost- und Mitteleuropa als Partner der deutschen Wirtschaft. Münster 1999, S. 233 ff.
  7. Архівована копія. Архів оригіналу за 27 березня 2019. Процитовано 17 серпня 2023. {{cite web}}: Проігноровано невідомий параметр |abruf= (можливо, |access-date=?) (довідка); Проігноровано невідомий параметр |titel= (можливо, |title=?) (довідка)Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  8. а б в г https://www.politico.eu/article/germany-inc-played-russian-roulette-and-lost-ukraine-war-energy-gas-trade/. {{cite web}}: Пропущений або порожній |title= (довідка); Проігноровано невідомий параметр |abruf= (можливо, |access-date=?) (довідка); Проігноровано невідомий параметр |autor= (можливо, |author=?) (довідка); Проігноровано невідомий параметр |datum= (можливо, |date=?) (довідка); Проігноровано невідомий параметр |sprache= (можливо, |language=?) (довідка); Проігноровано невідомий параметр |titel= (можливо, |title=?) (довідка); Проігноровано невідомий параметр |werk= (можливо, |work=?) (довідка)
  9. https://www.ost-ausschuss.de/de/deutscher-osthandel-verzeichnet-neuen-hoechstwert. {{cite web}}: Пропущений або порожній |title= (довідка); Проігноровано невідомий параметр |abruf= (можливо, |access-date=?) (довідка); Проігноровано невідомий параметр |datum= (можливо, |date=?) (довідка); Проігноровано невідомий параметр |hrsg= (можливо, |publisher=?) (довідка); Проігноровано невідомий параметр |titel= (можливо, |title=?) (довідка)
  10. Архівована копія. Архів оригіналу за 6 серпня 2020. Процитовано 17 серпня 2023. {{cite web}}: Проігноровано невідомий параметр |abruf= (можливо, |access-date=?) (довідка); Проігноровано невідомий параметр |sprache= (можливо, |language=?) (довідка); Проігноровано невідомий параметр |titel= (можливо, |title=?) (довідка)Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  11. https://www.ost-ausschuss.de/de/publikationen. {{cite web}}: Пропущений або порожній |title= (довідка); Проігноровано невідомий параметр |abruf= (можливо, |access-date=?) (довідка); Проігноровано невідомий параметр |hrsg= (можливо, |publisher=?) (довідка); Проігноровано невідомий параметр |titel= (можливо, |title=?) (довідка); Проігноровано невідомий параметр |werk= (можливо, |work=?) (довідка)
  12. https://www.ost-ausschuss.de/de/ost-ausschuss-informationen-0. {{cite web}}: Пропущений або порожній |title= (довідка); Проігноровано невідомий параметр |abruf= (можливо, |access-date=?) (довідка); Проігноровано невідомий параметр |hrsg= (можливо, |publisher=?) (довідка); Проігноровано невідомий параметр |titel= (можливо, |title=?) (довідка); Проігноровано невідомий параметр |werk= (можливо, |work=?) (довідка)
  13. https://www.ost-ausschuss.de/de/Newsletter. {{cite web}}: Пропущений або порожній |title= (довідка); Проігноровано невідомий параметр |abruf= (можливо, |access-date=?) (довідка); Проігноровано невідомий параметр |hrsg= (можливо, |publisher=?) (довідка); Проігноровано невідомий параметр |titel= (можливо, |title=?) (довідка); Проігноровано невідомий параметр |werk= (можливо, |work=?) (довідка)
  14. https://www.ost-ausschuss.de/de/mittel-und-osteuropa-jahrbuch. {{cite web}}: Пропущений або порожній |title= (довідка); Проігноровано невідомий параметр |abruf= (можливо, |access-date=?) (довідка); Проігноровано невідомий параметр |hrsg= (можливо, |publisher=?) (довідка); Проігноровано невідомий параметр |titel= (можливо, |title=?) (довідка); Проігноровано невідомий параметр |werk= (можливо, |work=?) (довідка)
  15. https://www.ost-ausschuss.de/de/vorstand. {{cite web}}: Пропущений або порожній |title= (довідка); Проігноровано невідомий параметр |abruf= (можливо, |access-date=?) (довідка); Проігноровано невідомий параметр |titel= (можливо, |title=?) (довідка); Проігноровано невідомий параметр |werk= (можливо, |work=?) (довідка)