Oxyporus maxillosus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Oxyporus maxillosus

Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Ряд: Твердокрилі (Coleoptera)
Родина: Жуки-хижаки (Staphylinidae)
Рід: Oxyporus
Вид: O. maxillosus
Oxyporus maxillosus
Fabricius, 1792
Посилання
Вікісховище: Oxyporus maxillosus
Віківиди: Oxyporus maxillosus
EOL: 49871815
NCBI: 295610

Oxyporus maxillosus — вид жуків родини жуків-хижаків (Staphylinidae)[1]. Поширений в Європі та Азії.

Опис[ред. | ред. код]

Тіло завдовжки 7-12 мм. Голова трохи ширша грудей, майже округла. Очі порівняно маленькі, знаходяться біля передніх кутів голови. Скутеллум (щиток) маленький. Надкрила майже квадратні, ширші грудей; кути надкрил закруглені. Крила великі. Ширина черевця майже дорівнює ширині надкрила, і в два рази довша довжини надкрила; боки черевця тонкі і підняті; вершина черевця різко звужена. Ноги досить короткі. Лапки у обох статей прості, короткі і пятічленисті; перші чотири членика короткі, п'ятий членик по довжині, як чотири попередні разом узяті.

Вусики булавоподібні, з волосками, не довші від голови, розташовані близько до очей і біля основи мандибул. Вони складаються з 11 члеників; базальний членик довший і товщий чотирьох наступних члеників, другий і третій членики подовжені, четвертий і п'ятий мають слабку трикутну форму, інші — формують овальну булаву. Булава складається з чашоподібних члеників, крім півсферичного останнього членика, що має на вершині сплющення.

Лябрум (верхня губа) перетинчастий, майже квадратний, посередині глибоко і гостро зазубрений, війчастий. Мандибули довгі і витягнуті вперед, вигнуті, загострені. Максили обмежені подовженою розширеною округлою часткою; опушені до вершини, з субланцетоподібними віями у внутрішній стороні. Щупики довші максил, чотирьохчленикові, базальний членик маленький, другий — довший першого, третій — коротше першого, обидва останні булавоподібні, з декількома щетинками біля вершини, четвертий членик трохи довший третього, вужчий і подовжено-овальний .

Ментум (підборіддя) широкий біля основи, звужується і біля вершини роздвоєний. Лябіум (нижня губа) вузький, біля вершини у волосках; по обидва боки наявні щупики.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Живуть в тих місцях, де ростуть маслюки. Живиться м'якоттю гриба, утворюючи на землі під вхідним отвором в гриб гірку тирси .

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Dyntaxa Oxyporus maxillosus. Архів оригіналу за 28 жовтня 2021. Процитовано 29 квітня 2020.