Pachytriton brevipes

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Pachytriton brevipes
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Земноводні (Amphibia)
Ряд: Хвостаті (Caudata)
Родина: Саламандрові (Salamandridae)
Рід: Коротконогий тритон (Pachytriton)
Вид: P. brevipes
Pachytriton brevipes
Sauvage, 1876
Посилання
Віківиди: Pachytriton brevipes
EOL: 1019474
ITIS: 668379
МСОП: 59454
NCBI: 377299

Pachytriton brevipes — вид земноводних родини саламандрові ряду Хвостаті.

Поширення[ред. | ред. код]

Pachytriton brevipes поширений в південно-східному Китаї (провінції Чжецзян, Цзянсі, Хунань, Фуцзянь, Гуандун, Гуансі) і Північному В'єтнамі. Вид зустрічається у гірських широколистяних і змішаних лісах на висоті 800–1700 м над рівнем моря .

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина становить 130–170 мм. Хвіст коротший, ніж решта тіла. Голова широка і плоска, тулуб товстий і масивний. Шкіра гладка зі слизом. Маленькі ніздрі розташовані на кінчику плоскої морди. Очі маленькі, розташовані попереду або на кутику щелеп. Добре розвинені губні складки присутні на верхній щелепі. Обидві кінцівки короткі і слабкі по відношенню до масивного тіла. Пальці на лапках короткі, а їхні кінчики плоскі і округлі. Між пальцями є невеликі перетинки. Хвіст округлий в передній половині, і стислий з боків у задній частині.

Забарвлення[ред. | ред. код]

Забарвлення варіює від темно-коричневого до світло-жовтого на спинний стороні. Черево світліше, може бути яскраво-оранжевим. Численні чорні крапки розкидані по всьому тілу і хвості, і концентруються на спині. Розмір і щільність точок є індивідуальним для кожної особини. Деякі тритони не мають чорних крапок на черевній стороні, а деякі повністю без плям. Під час сезону розмноження, самці розвивають кілька білих плям біля кінчика хвоста.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Цей вид живе в стоячих та повільних водоймах глибиною до одного метра. Можуть зустрічатись у калюжах діаметром один метр та глибиною 20 см. Воліють до водойм з кам'янистим дном. Саламандра є активним хижаком, живиться дрібними безхребетними та пуголовками.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Gu Huiqing, Geng Baorong. Pachytriton brevipes: інформація на сайті МСОП (версія 2012.1) (англ.) 26 July 2012