Parmastega aelidae

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Parmastega aelidae
Час існування: пізній девон,
372 млн років тому

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Інфратип: Хребетні (Vertebrata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Чотириногі (Tetrapoda)
Стегоцефали (Stegocephalia)
Рід: Parmastega
Beznosov et al., 2019
Вид: P. aelidae
Parmastega aelidae
Beznosov et al., 2019

Parmastega aelidae — вид базальних тетрапод, що існував у пізньому девоні (ранній фамен, 372 млн років тому).

Скам'янілості

[ред. | ред. код]

Викопні рештки тварини знайдено у вапнякових відкладеннях Сосногорської формації на березі річки Іжма в Республіці Комі в Росії.

Це була водна тварина, яка дихала зябрами. Тіло завдовжки понад 1 метр. Він мав очі, що розміщувалися спереду та зверху черепа. Череп схожий на череп крокодила. Ймовірно, Parmastega, як і сучасні крокодили, плавав на мілині трохи нижче рівня води, залишаючи над водою лише очі.[1]

Ніздрі невеликі і розташовані спереду основи верхньої щелепи; вони дозволяли воді доходити до зябер, щоб тварина дихала. У пізніших розвиненіших формах тетрапод ніздрі розміщуються набагато вище і були більшими, щоб мати можливість повноцінно дихати повітрям.. Parmastega, в цей час, міг також дихати повітрям безпосередньо через дихальний отвір, що знаходився за його орбітами.[2]

Його тонка і пружна нижня щелепа з зубами у формі голки контрастувала з верхньою щелепою, яка має міцні та великі гачкоподібні зуби.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Beznosov, Pavel A.; Clack, Jennifer A.; Lukševičs, Ervīns; Ruta, Marcello; Ahlberg, Per Erik (October 2019). Morphology of the earliest reconstructable tetrapod Parmastega aelidae. Nature (англ.). 574 (7779): 527—531. doi:10.1038/s41586-019-1636-y. ISSN 1476-4687. PMID 31645719.
  2. Early tetrapods had an eye on the land. Nature. Springer Nature. Архів оригіналу за 25 жовтня 2019. Процитовано 5 листопада 2019.