Petaurista philippensis

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Petaurista philippensis
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Мишоподібні (Rodentia)
Родина: Вивіркові (Sciuridae)
Рід: Petaurista
Вид:
P. philippensis
Біноміальна назва
Petaurista philippensis
(Elliot, 1839)

Petaurista philippensisвид мишоподібних гризунів з родини вивіркових.

Таксономічні примітки[ред. | ред. код]

Таксон раніше включав P. grandis, P. hainana, P. yunanensis[2].

Поширення[ред. | ред. код]

Країни проживання: Індія, Шрі-Ланка, Китай, М'янма, Таїланд, Лаос, В'єтнам, Камбоджа.

Морфологічний опис[ред. | ред. код]

Це великий вид з довжиною голови і тулуба близько 43 см і хвоста 50–52 см. Волосяний покрив від чорного до сіро-коричневого, довге та м'яке у верхній частині та дещо коротше і сиве знизу. Перетинка крил між передніми та задніми кінцівками, більш бліда знизу і дозволяє ковзати між деревами. Хвіст волохатий і від чорного до сіро-коричневого кольору, лапи чорні, а ніс блідо-рожевий з чорними вібрисами[3].

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Веде нічний і деревний спосіб життя, проводячи більшу частину свого життя в кронах. Гнізда влаштовує у дуплах дерев, вистелених корою, хутром, мохом і листям. Вид товариський, коли їжі багато, але внутрішньовидові напади посилюються з нестачею їжі. Вокалізація подібна до вокалізації пугача непальського[3].

Вид в основному плодоїдний, віддає перевагу плодам Ficus racemosa, Cullenia, Artocarpus heterophyllus. Він також бере кору, смоли дерев, пагони, листя (зокрема F. racemosa), комах і личинок[4].

Самиця народжує один виводок у середині червня. Дитинчата народжуються сліпими, з непропорційно великою головою в порівнянні з тулубом[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Walston, J.; Duckworth, J.W.; Molur, S. (2016). Petaurista philippensis. с. e.T16724A184098981. {{cite web}}: Пропущений або порожній |url= (довідка)
  2. Petaurista philippensis. Mammal Diversity Database. American Society of Mammalogists. Процитовано 23.08.2022. (англ.)
  3. а б в Yapa, A.; Ratnavira, G. (2013). Mammals of Sri Lanka. Colombo: Field Ornithology Group of Sri Lanka. с. 1012. ISBN 978-955-8576-32-8.
  4. Nandini, R.; Parthasarathy, N. (2008). Food habits of the Indian giant flying squirrel (Petaurista philippensis) in a rain forest fragment, Western Ghats. Journal of Mammalogy. 89 (6): 1550—1556. doi:10.1644/08-mamm-a-063.1.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Yu, F., Yu, F., Pang, J., Kilpatrick, C. W., McGuire, P. M., Wang, Y., ... & Woods, C. A. (2006). Phylogeny and biogeography of the Petaurista philippensis complex (Rodentia: Sciuridae), inter-and intraspecific relationships inferred from molecular and morphometric analysis. Molecular Phylogenetics and Evolution, 38(3), 755–766