Phaeotremella frondosa

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Phaeotremella frondosa
Коротка назва P. frondosa
Наукова назва таксона Phaeotremella frondosa Spirin & Malysheva, 2018[1]
Таксономічний ранг вид
Батьківський таксон Phaeotremellad
Базіонім T. frondosad[1]
CMNS: Phaeotremella frondosa у Вікісховищі

Phaeotremella frondosa (синонім Tremella frondosa ) — вид грибів із родини Phaeotremellaceae, що утворюють коричнюваті, драглисті базидіокарпії (плодові тіла). Він широко поширений у північних регіонах з помірним кліматом і паразитує на інших видах грибів ( Stereum spp.), які ростуть на мертвих прикріплених і нещодавно впалих гілках широколистяних дерев.

Таксономія[ред. | ред. код]

Tremella frondosa була вперше опублікована в 1822 році шведським мікологом Еліасом Магнусом Фрісом . Вид чітко не відрізнявся від Tremella foliacea, поки молекулярні дослідження, засновані на кладистичному аналізі послідовностей ДНК, не показали, що назва Tremella foliacea охоплює кілька подібних, але відмінних видів. Phaeotremella frondosa — це назва широко поширених видів, що ростуть на широколистяних деревах, тоді як Phaeotremella foliacea обмежується хвойними деревами.

Епітет «фрондоза» означає «листяний», посилаючись на форму плодових тіл.

Опис[ред. | ред. код]

Плодові тіла драглисті, від блідо- до темно-коричневих, до 7 см завширшки, схожі на водорості (з розгалуженими, хвилястими листочками). Мікроскопічно гіфи затиснуті і знаходяться в щільному желатиновому матриксі. Гаусторіальні клітини виникають на гіфах, виробляючи нитки, які прикріплюються до гіф хазяїна та проникають у них. Базидії тремелоїдні (від кулястої до еліпсоїдної, з косими або вертикальними перегородками), 13-18 на 12-16 мкм, зазвичай без черешків. Базидіоспори від субкулястих до широко еліпсоїдних, гладкі, 6,5-10,5 на 5-9 мкм і проростають через гіфальну трубку або дріжджові клітини.

Подібні види[ред. | ред. код]

Phaeotremella foliacea паразитує на Stereum sanguinolentum на хвойних деревах. Phaeotremella fimbriata — європейський вид, що паразитує на широколистяних деревах Stereum rugosum. Його плодові тіла порівняно маленькі і від темно-коричневого до чорного. Phaeotremella eugeniae є його аналогом помірної Азії.

Ареал і поширення[ред. | ред. код]

Phaeotremella frondosa є паразитом видів Stereum, включаючи S. hirsutum і S. rugosum, які ростуть на гіфах господаря в деревині, а не на плодових тілах господаря. Слідом за своїми господарями плодові тіла P. frondosa зазвичай зустрічаються на мертвих, прикріплених або нещодавно впалих гілках широколистяних дерев.

Вид відомий з Північної Америки, Європи та Північної Азії.

Практичне застосування[ред. | ред. код]

Їстівний гриб.[2]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Index Fungorum
  2. Phaeotremella frondosa. www.messiah.edu. Процитовано 22 вересня 2022.