Phoenix (гра)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Phoenix
Розробник Amstar Electronics
Видавець Centuri, Taito (Arcade)
Atari (Atari 2600)
Жанр(и) фіксований шутер
Платформа Аркада, Atari 2600
Дата випуску 1980 (Аркада)
1982 (Atari 2600)
Технічні деталі
Дисплей вертикальний растровий, стандартна Роздільна здатність
CMNS: Phoenix у Вікісховищі

Phoenix - аркадна гра в жанрі shoot 'em up, розроблена Amstar Electronics (розташованої в місті Фінікс ) в 1980 році, [1], і випущена Centuri в США і Taito в Японії [2] . Піратські версії Phoenix випускалися TPN та іншими компаніями. Atari портувала гру на приставку Atari 2600 у 1982 році.

Як і багато аркадних ігор тієї епохи, Phoenix є вертикальним космічним фіксованим шутером, схожим на випущену Taito гру Space Invaders . Гравець керує космічним кораблем, який переміщається горизонтально в нижній частині екрану, стріляючи вгору. Вороги зазвичай є одним із двох видів птахів, і з'являються на екрані вище корабля гравця, стріляючи в нього і періодично пікіруючи до нього, намагаючись його протаранити . Крім ракет, корабель оснащений щитом, який може бути використаний для того, щоб убити будь-яку з інопланетних істот, яка спробує врізатися в корабель. Гравець не може рухатися, коли активний щит, і повинен зачекати деякий час (приблизно п'ять секунд), перш ніж використовувати цю здатність знову.

Phoenix була однією з перших повнокольорових аркадних ігор, поряд з Galaxian, виділяючись серед інших ігор свого часу. Крім того, у грі присутні досить специфічні звуки стрілянини, які стали дуже відомими серед шанувальників жанру. Крім того, важливим моментом є те, що корабель-матка Phoenix став одним з перших босів в аркадних відеоіграх, битва з якими представлялася гравцю як окреме завдання [3] .

Гравець має від 3 до 6 життів, залежно від налаштувань.

Музика

[ред. | ред. код]

У грі присутні два музичні твори:

  • <i id="mwJQ">Romance de Amor</i>, також відоме як Іспанський романс, невідомого композитора.
  • Für Elise Бетховена .

Продовження

[ред. | ред. код]

Офіційне продовження Phoenix називалося Pleiads (на екрані) або Pleiades (на автоматі), було розроблено Tehkan у 1981 році, та ліцензувалося Centuri для поширення в США. У Pleiades було більше ворогів, що атакували одночасно, що балансувалося тим, що на екрані тепер могло перебувати 2 постріли гравця, а не один.

Портовані версії

[ред. | ред. код]

Atari викупило права на портування гри на ігрові приставки та випустило гру на Atari 2600 у 1982 році.

В даний час права на гру належать Taito . У 2005 році, Phoenix була випущена на Xbox, PlayStation 2, PSP і PC як частина набору Taito Legends в США та Європі та набору Taito Memories II Gekan в Японії.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. p. 163, Racing the beam: the Atari Video computer system, by Nick Montfort and Ian Bogost, MIT Press, 2009, ISBN 0-262-01257-X.
  2. Phoenix на сайті «Killer List of Videogames» (англ.)
  3. Sterbakov, Hugh. (2008-03-05) The 47 Most Diabolical Video-Game Villains of All Time. GamePro. Retrieved on 2008-04-28.

Посилання

[ред. | ред. код]