Physematium obtusum

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Physematium obtusum
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Відділ: Папоротеподібні (Polypodiophyta)
Клас: Папоротевидні (Polypodiopsida)
Порядок: Багатоніжкові (Polypodiales)
Підпорядок: Aspleniineae
Родина: Вудсієві (Woodsiaceae)
Рід: Physematium
Вид:
P. obtusum
Біноміальна назва
Physematium obtusum
(Spreng.) Hook., 1840

Physematium obtusum — вид родини вудсієвих (Woodsiaceae), що зростає у східній частині США, а також Онтаріо й Квебеку (Канада).

Біоморфологічна характеристика

[ред. | ред. код]

Стебла від прямовисних до горизонтальних, з малою чи великою кількістю стійких черешкових основ неоднакової довжини; луски часто рівномірно коричневі, але принаймні деякі двоколірні з темною центральною смугою та блідо-коричневими краями, вузько-ланцетні. Листки 8–60 × 2.5–12 см; стеблина листка світло-коричневого або солом'яного кольору, коли дозріває, іноді темніша біля основи, відносно крихка; пластинка від ланцетоподібної до яйцеподібної, від 2-перистої до 2-перисто-розділеної проксимально, помірно залозиста; рахіс із залозистими волосками й розсіяними, часто волосоподібними лусочками; пера від яйцювато-дельтаподібних до еліптичних, більші в довжину ніж ширину, різко звужені до округлої або широко гострої вершини, найбільші — з 5–14 парами часточок, абаксіальні та адаксіальні поверхні залозисті, позбавлені не залозистих волосків або лусочок; часточки зубчасті, іноді глибоко-дольні. Спори в середньому 35–47 мкм. Період спороношення: літо — осінь[1].

Середовище проживання

[ред. | ред. код]

Зростає у східній частині США, а також Онтаріо й Квебеку (Канада)[2].

Населяє скелі та скелясті схили (рідше наземний), трапляється на різноманітних субстратах, як от пісковик, граніт, вапняк; на висотах 0–1000 метрів[1].

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. а б Cheilanthopsis indusiosa. Flora of North America. efloras.org. Архів оригіналу за 25 вересня 2021. Процитовано 26.09.2021. (англ.)
  2. Physematium obtusum. Catalogue of Life. Архів оригіналу за 25 вересня 2021. Процитовано 26.09.2021. (англ.)