Physematium phillipsii

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Physematium phillipsii
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Відділ: Папоротеподібні (Polypodiophyta)
Клас: Папоротевидні (Polypodiopsida)
Порядок: Багатоніжкові (Polypodiales)
Підпорядок: Aspleniineae
Родина: Вудсієві (Woodsiaceae)
Рід: Physematium
Вид:
P. phillipsii
Біноміальна назва
Physematium phillipsii
(Windham) Li Bing Zhang, N.T.Lu & X.F.Gao, 2020

Physematium phillipsii — вид родини вудсієвих (Woodsiaceae), зростає на півдні США й у Мексиці.

Біоморфологічний опис

[ред. | ред. код]

Стебла від прямовисних до горизонтальних, з невеликою кількістю стійких черешкових основ неоднакової довжини; луски переважно рівномірно коричневі, але принаймні деякі двоколірні з темною центральною смугою та блідо-коричневими краями, вузько-ланцетні. Листки 5–35 × 1.5–6 см; стеблини листка світло-коричневого або солом'яного кольору, коли дозріває, іноді темніші біля основи, відносно крихкі; пластини листка ланцетоподібні, зазвичай 2-перисті проксимально, від рідко до помірно залозисті, ніколи не в'язкі; рахіси з розкиданими залозистими волосками й волосоподібними лусочками; пера від видовжено-дельтоподібних до еліптичних, більші в довжину ніж ширину, часто послаблюються до вузько гострої вершини, найбільші — з 7–18 парами широко розставлених сегментів, абаксіальні та адаксіальні поверхні дещо залозисті, не залозисті волоски або луска відсутні; сегменти зубчасті, часто дрібно лопатеві, краї часто блискучі адаксіально, дещо потовщені, з окремими залозами. Спори в середньому 37–44 мкм. 2n = 76[1].

Середовище проживання

[ред. | ред. код]

Зростає на півдні США (пд. Аризона, пд. Нью-Мексико, зх. Техас) й у Мексиці (Чихуахуа, Коауїла, Дуранго, Халіско, Сонора)[2][3]. Населяє скелі та скелясті схили; росте зазвичай на гранітних або вулканічних субстратах[1].

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. а б Woodsia phillipsii. Flora of North America. efloras.org. Архів оригіналу за 18 квітня 2021. Процитовано 30.09.2021. (англ.)
  2. Physematium mexicanum. Catalogue of Life. Архів оригіналу за 30 вересня 2021. Процитовано 30.09.2021. (англ.)
  3. Woodsia mexicana. Plants of the World Online. Kew Science. Архів оригіналу за 30 вересня 2021. Процитовано 30.09.2021. (англ.)