Physematium plummerae

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Physematium plummerae
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Відділ: Папоротеподібні (Polypodiophyta)
Клас: Папоротевидні (Polypodiopsida)
Порядок: Багатоніжкові (Polypodiales)
Підпорядок: Aspleniineae
Родина: Вудсієві (Woodsiaceae)
Рід: Physematium
Вид:
P. plummerae
Біноміальна назва
Physematium plummerae
(Lemmon) Li Bing Zhang, N.T.Lu & X.F.Gao, 2020

Physematium plummerae — вид родини вудсієвих (Woodsiaceae), зростає на півдні США й у Мексиці.

Біоморфологічний опис

[ред. | ред. код]

Стебла від прямовисних до висхідних, з невеликою кількістю стійких черешкових основ неоднакової довжини; луски переважно рівномірно коричневі, але принаймні деякі двоколірні з темною центральною смугою та блідо-коричневими краями, вузько-ланцетні. Листки 5–25 × 1.5–6 см; стеблини листка від червонувато-коричневого до темно-пурпурного кольору, коли дозріває, дещо податливі й стійкі до руйнування; пластини листка від ланцетних до яйцюватих, зазвичай 2-перисті проксимально, густо залозисті, часто дещо в'язкі; рахіси з рясними залозистими волосками й кількома вузькими лусочками; пера від яйцювато-дельтоподібних до еліптичних, більші в довжину ніж ширину, різко звужені до округлої або широко гострої вершини, зрідка послаблюються, найбільші — з 5–11 парами сегментів, абаксіальні й адаксіальні поверхні залозисті, не залозисті волоски або луска відсутні; сегменти зубчасті, часто дрібно лопатеві, краї не блискучі, тонкі, щільно залозисті. Спори в середньому 44–50 мкм. 2n = 152[1].

Середовище проживання

[ред. | ред. код]

Зростає на півдні США (Аризона, Каліфорнія, Колорадо, Нью-Мексико, Оклахома, Техас) й у Мексиці (Нижня Каліфорнія Норте, Нижня Каліфорнія Сур, Чихуахуа, Халіско, Сонора)[2][3]. Населяє скелі та скелясті схили; росте зазвичай на гранітних або вулканічних субстратах[1].

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. а б Woodsia plummerae. Flora of North America. efloras.org. Архів оригіналу за 29 липня 2020. Процитовано 30.09.2021. (англ.)
  2. Physematium plummerae. Catalogue of Life. Архів оригіналу за 30 вересня 2021. Процитовано 30.09.2021. (англ.)
  3. Physematium plummerae. Plants of the World Online. Kew Science. Архів оригіналу за 30 вересня 2021. Процитовано 30.09.2021. (англ.)