Planet Telex / High and Dry

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Planet Telex / High and Dry
Сингл Radiohead
з альбому The Bends
Випущений 27 лютого 1995
Записаний 1993
Жанр Шуґейз, експериментальний рок
Мова англійська
Тривалість 4:18 ("Planet Telex")
4:17 ("High and Dry")
Лейбл Parlophone, Capitol
Продюсер Radiohead, Джон Лекі, Джим Уоррен
Хронологія синглів Radiohead
Попередній
←
My Iron Lung
(1994)
Fake Plastic Trees
(1995)
Наступний
→
Музичне відео
«Planet Telex / High and Dry» на YouTube

Planet Telex і High and Dry — пісні англійського рок-гурту Radiohead. Вони були випущені як подвійний сингл з другого студійного альбому The Bends (1995).

«High and Dry» була записана як демо під час сесій першого альбому Radiohead, Pablo Honey (1993), і ремастирована для включення в The Bends. «Planet Telex» з'явилася в результаті студійних експериментів із барабанними петлями. На «High and Dry» було знято два відеокліпи.

Запис[ред. | ред. код]

Radiohead написали і записали «Planet Telex» за одну сесію на RAK Studios під час роботи над 'The Bends. Вона виникла в результаті експериментів з барабанною петлею, взятою з іншої пісні, бі-сайду «Killer Cars», до якої Radiohead додали фортепіано, оброблене за допомогою численних ефектів дилею. Гурт нещодавно повернувся з ресторану, і Йорк записував вокал напідпитку, забившись у куток. За словами продюсера Джона Лекі: «Ми записали все це за пару годин, що було дуже освіжаючим і веселим заняттям»[1]. Початкова назва альбому була «Planet Xerox», але Radiohead відмовили у дозволі на використання торгової марки Xerox[1].

Автор пісень Radiohead, Том Йорк, виконував ранню версію «High and Dry» з групою Headless Chickens, коли був студентом Університету Ексетера наприкінці 1980-х[2]. За його словами, текст пісні був про «якусь божевільну дівчину, з якою я зустрічався», але «змішався з ідеями про успіх і невдачу»[3]. У 1993 році Radiohead записали демо-версію зі своїм концертним інженером Джимом Уорреном[4], але відкинули її як «занадто схожу на Рода Стюарта»[3]. Демо-версія була знову відшукана і ремастерингована для включення в їх другий альбом The Bends (1995)[4]. У 2006 році Йорк заявив, що лейбл Radiohead, EMI, тиснув на нього, щоб він випустив цю пісню, і що це була «дуже погана» пісня[5].

Вплив[ред. | ред. код]

Pitchfork вважає, що такі пісні з The Bends, як «High and Dry» і «Fake Plastic Trees», передбачили «аерографічний» пост-бритпоп Coldplay і Travis[6]. Айріш Таймс писали, що «High and Dry» «по суті, винайшов Coldplay»[7].

Музичні відео[ред. | ред. код]

На «High and Dry» було створено два відеокліпи: один для британського ринку, в якому Radiohead знімалися в каліфорнійській пустелі, а другий — для США, в якому дія відбувалася в закусочній. Лише американська версія увійшла до відео-компіляції гурту 1998 року 7 Television Commercials. Обидві версії увійшли до збірки Radiohead: The Best Of DVD, випущеної у 2008 році лейблом Parlophone.

Трек-лист[ред. | ред. код]

#НазваТривалість
1.«High and Dry»4:17
2.«Planet Telex»4:19
3.«Maquiladora»3:28
4.«Planet Telex (Hexidecimal mix)»6:45
5.«Killer Cars»3:03
6.«Planet Telex (L.F.O. DJ mix)»4:40
26:32

Персоналії[ред. | ред. код]

Radiohead

Продакшн

  • Джон Лекі — продюсування (окрім «High and Dry»), зведення («Maquiladora»)
  • Найджел Ґодріч — звукоінженер (окрім «High and Dry»)
  • Стів Осборн — реміксування («Planet Telex (Hexidecimal Mix)»)
  • Кріс Браун — звукоінженер («Maquiladora»)
  • Шон Слейд і Пол К. Колдері — зведення («Planet Telex», «High and Dry», «Killer Cars»)

Дизайн

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Randall, Mac (1 лютого 2012). Exit Music: The Radiohead Story Updated Edition. Backbeat Books. ISBN 978-1-4584-7147-5.
  2. Evan Minsker. Rare Footage Surfaces of Thom Yorke Performing "High and Dry" With Pre-Radiohead Band (англ.). Pitchfork. Процитовано 9 травня 2023.
  3. а б Bradley Bambarger. The Modern Age (англ.). Billboard. Процитовано 9 травня 2023.
  4. а б Mac Randall. Radiohead's 'The Bends,' 20 Years Later: Reexamining a Modern Rock Masterpiece (англ.). Guitar World. Процитовано 9 травня 2023.
  5. Scott Plagenhoef. Thom Yorke interview (англ.). Pitchfork. Процитовано 9 травня 2023.
  6. The 50 Best Britpop Albums (англ.). Pitchfork. Процитовано 9 травня 2023.
  7. Ed Power. Why Radiohead’s The Bends is the worst great album of all time (англ.). Айріш Таймс. Процитовано 9 травня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]