Pycnogonum litorale

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Pycnogonum littorale

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Морські павуки (Pycnogonida)
Ряд: Морські павуки (Pantopoda)
Родина: Pycnogonidae
Рід: Pycnogonum
Вид: P. littorale
Pycnogonum littorale
(Strøm, 1762)[1]
Синоніми
*Phalangium littorale Strøm, 1762
  • Pycnogonum balaenarum Linnaeus, 1767
Посилання
Вікісховище: Pycnogonum litorale
Віківиди: Pycnogonum litorale
EOL: 46543649
ITIS: 1138632
NCBI: 261975

Pycnogonum litorale — вид морських членистоногих з класу морських павуків.

Поширення[ред. | ред. код]

Pycnogonum litorale у природньому середовищі

Вид поширений на північно-східній частині Атлантики (від Африки до Норвегії), Північному морі, на заході Середземного моря, а також на північному заході Атлантики від затоки Святого Лаврентія до штату Нью-Йорк. Мешкає на кам'янистому морському дні від позначки відливу до глибини приблизно 400 м.

Опис[ред. | ред. код]

Тварини мають тіло до 18 мм завдовжки, білуватого або жовтуватого кольору. Хеліцери та педипальпи повністю регресували, а на їхньому місці у тварин утворився міцний тупий хоботок. Позаду хоботка розташований горбок з чотирма невеликими очима. Яйценосець формується тільки у самця. Ноги відносно короткі і міцні.

Тварина має здатність до регенерації, замінюючи відірвані ноги та відрощуючи живіт і внутрішні органи. Недорослі павуки можуть навіть відтворювати цілі сегменти тіла, включаючи життєво важливі органи.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Pycnogonum litorale харчується виключно кнідаріями, причому дорослі особини живляться актиніями, тоді як молоді живляться гідроїдами, такими як Clava multicornis. Хоботок вставляється в здобич і висмоктує трохи рідини з організму; морського павука можна вважати швидше паразитом, ніж хижаком, оскільки джерело їжі не вбивається; Цільовими морськими анемонами є Actinia equina, Anemonia viridis, Calliactis parasitica та Metridium dianthus. Краб Carcinus maenas харчується морськими павуками, але уникає Pycnogonum litorale, тому що він виробляє гормони (20-гідроксиекдизон), які порушують екдизис (линяння) краба.

Розмноження відбувається між весною та осінню. Процес ініціюється тим, що самець чіпляється за самицю над її головою, що стимулює її викидати яйця з отворів біля основи ніг. Самець зачерпує ці яйця, запліднює їх і прикріплює до свого нижнього боку. Він виношує їх близько трьох тижнів, поки вони не будуть готові до вилуплення. Личинки протонімфонного типу мають три пари ніг, а четверта пара розвивається під час метаморфозу.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Bamber, Roger (2020). Pycnogonum litorale (Strøm, 1762). World Register of Marine Species. Процитовано 25 серпня 2021.