Qt Build Suite

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Qt Build Suite
Тип автоматизація складання
Розробники Qt
Перший випуск лютий 2012
Стабільний випуск 1.4 (28 квітня 2015; 9 років тому (2015-04-28))
Платформа крос-платформовий
Стан розробки активний
Вебсайт codereview.qt-project.org#/admin/projects/qt-labs/qbs

Qt Build Suite (або коротко qbs) — складальний інструментарій, який розробляє проєкт Qt. Qbs використовує спрощений варіант мови QML для визначення сценаріїв складання проєкту, що дозволяє визначати досить гнучкі правила складання, в яких можуть підключатися зовнішні модулі, використовуватися функції на JavaScript і створюватися довільні правила складання. На відміну від qmake, qbs не прив'язаний до Qt і відпочатку розрахований на організацію складання будь-яких проєктів.

Проєкт був представлений у лютому 2012 року[1], тоді ще у надрах лабораторії Nokia. У травні 2013 qbs досяг того стану, при якому стало можливе зручне складання проєктів складності рівня Qt Creator, і для стимулювання використання qbs в інших проєктах, розробники вирішили присвоїти новому випуску qbs знаковий номер версії 1.0.[2]

Використовувана в qbs мова сценаріїв адаптована для автоматизації генерації та розбору сценаріїв складання інтегрованими середовищами розробки. Крім того, qbs не генерує make-файли, а сам, без посередників, таких як утиліта make, контролює запуск компіляторів і компонувальників, оптимізуючи процес складання на основі детального графа всіх залежностей. Наявність початкових даних про структуру і залежностях у проєкті дозволяє ефективно розпаралелювати виконання операцій в декілька нитей. Для великих проєктів, що складаються з великого числа файлів і піддиректорій, продуктивність повторного перескладання з використанням qbs може випереджати make у рази — перескладання виконується майже миттєво і не змушує розробника витрачати час на очікування.

Особливості qbs[ред. | ред. код]

  • Дозволяє збирати проєкти для різних платформ у тій же командній оболонці (shell);
  • Дозволяє паралельно збирати безліч конфігурацій одного проєкту;
  • Надає швидкі інкрементальні складання[3];
  • Використовує QML-подібна мова;
  • Підтримується у Qt Creator;
  • Не прив'язаний до версії Qt, тобто зміна використовуваної версії Qt не змушує змінювати версію інструментарію складання.

Виноски[ред. | ред. код]

  1. Разработчики Qt представили инструментарий для сборки проектов qbs. Архів оригіналу за 23 квітня 2015. Процитовано 1 травня 2015.
  2. qbs 1.0.0 released. Архів оригіналу за 15 вересня 2015. Процитовано 1 травня 2015.
  3. qbs reached mile stone 0.3. Архів оригіналу за 15 вересня 2015. Процитовано 1 травня 2015.

Посилання[ред. | ред. код]