RK 95 TP

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тип Автоматичний карабін
Історія використання
Війни Війна в Афганістані
Історія виробництва
Виробник SAKO
Виготовлення 1995–1998
Варіанти M92S
Характеристики
Вага 3.7 кг

RK 95 TP у Вікісховищі

RK 95 TP (від фінського rynnäkkökivääri 95 taittoperä , «штурмова гвинтівка 95 зі складаним прикладом»), офіційно 7,62 RK 95 TP і комерційно відома як M95, — це фінська штурмова гвинтівка калібру 7,62×39 мм, прийнята на озброєння фінських сил оборони у відносно невеликих кількостях у 1990-х роках[1]. RK 95 TP спочатку мав багато вдосконалень, включаючи селектор керування вогнем і дуловий пристрій, який дозволяв стріляти гвинтівковими гранатами, кріплення глушника або багнета. Гвинтівка використовується тільки Фінляндією[2].

Історія[ред. | ред. код]

Гвинтівка була розроблена наприкінці 1980-х років у відповідь на вимогу замінити службову гвинтівку 7,62 мм RK 62. У період з 1988 по 1990 рік компанія SAKO розробила прототип M90, який був істотно модернізованим варіантом RK 62. Зміни початкової конструкції полягали в тому, що перемикач управління вогнем і запобіжник, важіль якого перенесений на лівий бік ствольної коробки, виріз рукоятки зведення в затворній рамі закритий смугою металу.

Сама рукоятка взводу була розташована під кутом вгору (для посилення перезаряджання лівою рукою), цілик встановлювався по ковзаючій дотичній з регулюванням дальності 150 і 300 м[3], а рушницю оснащували відкидним трубчастим прикладом з прицілом. засув, створений за моделлю замкового рішення, що використовується в гвинтівці SIG SG 540. M90 також був оснащений багатофункціональним дульним пристроєм і ручним газовим клапаном, що дозволяло використовувати гвинтівкові гранати.

Деталі дизайну[ред. | ред. код]

Фінський солдат із військово-морського підрозділу спеціального призначення ETO (Erikoistoimintaosasto) стріляє з RK 95 TP під час навчань.

Робочий механізм[ред. | ред. код]

RK 95 TP — це газова вогнепальна зброя з вибором стрільби, яка використовує систему керування за схемою Калашникова з подовженим штоком газового поршня, з’єднаним із затворною рамою, як у гвинтівки АК. Засув, що обертається, замикається в батарею за допомогою двох замкових вушок.

Особливості[ред. | ред. код]

Екстрактор пружини зброї встановлений всередині головки затвора і укладений в один із запірних вушок, а ежектор є нерухомим виступом внутрішньої напрямної рами затворної рами. У зброї використовується ударно-спусковий механізм куркового типу та ударно-спускова група, що забезпечує напівавтоматичний і повністю автоматичний режими стрільби. Перемикач вибору вогню, який також є ручним запобіжним перемикачем, може займати одне з трьох положень: верхнє «безпечне» положення (спусковий гачок і затворна рама відключені механічно), середнє положення (позначене трьома крапками) створює безперервний вогонь і нижнє налаштування (одна точка) активує роз’єднувач для режиму одиночного вогню[4].

Годування[ред. | ред. код]

RK 95 TP має патрони під проміжний патрон 7,62 × 39 мм M43, завдяки своїй надійності в холодних і суворих погодних умовах/умовах місцевості[5]. Гвинтівка живиться з вигнутих коробчатих магазинів з ударостійкого полімеру (маса порожнього 0,16 кг), з ємністю 30 патронів подвійних патронів[4]. Ці магазини також взаємозамінні зі стандартними магазинами АК-47/АКМ[4].

Пам'ятки[ред. | ред. код]

Гвинтівка поставляється з регульованими прицільними пристосуваннями, що складаються з передньої стійки та L-подібного цілика з подвійною апертурою з налаштуваннями для стрільби на дальності 150 і 300 м. Мушка з поправкою на кут і кут кріпиться в напівзакритий стійці на газоблоку, а цілик — на верхній кришці ствольної коробки.

Для роботи в умовах слабкого освітлення в гвинтівці використовуються приглушені самосвітяться флакони газу тритію[5], встановлені в окрему відкидну стійку, прикріплену до основи мушки та розгорнуту вручну, а також у зборі цілика у фіксованому пазу приціл, відкритий обертанням цілика на 180° вперед навколо осі повороту.

Варіанти[ред. | ред. код]

M92S[ред. | ред. код]

Цивільний напівавтоматичний варіант калібру 7,62 мм був виготовлений і продавався як M92S[6]. Це було продано цивільним особам, а також для продажу правоохоронним органам[7]. Одним із способів відрізнити це від RK 95 TP є відсутність автоматичного шептала[7].

M95S[ред. | ред. код]

M95S є напівавтоматичним варіантом RK 95 TP[7].

M95 (5,56 НАТО)[ред. | ред. код]

Виготовлявся також експортний варіант гвинтівки, модифікований під патрон НАТО 5,56×45 мм з кулею SS109, що живиться з пластикових 30-патронних вигнутих магазинів[4]. Стовбур має чотири правих канавки з ступенем закручування нарізів 185 мм (1:7 дюймів) і має початкову швидкість 920 м/с (3 018 футів/с) із використанням стандартних боєприпасів.

Невеликі номери цього варіанту були зроблені для того, щоб показати клієнтам потенційні контракти, які передбачають закупівлю RK 95 TP калібру 5,56 НАТО на торговельних виставках і збройних конвенціях[7].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Valmet Sako Rk.62 / 76 / 95. 27 жовтня 2010.
  2. Rynnäkkökivääri 7.62 RK 95 TP. maavoimat.fi. Finnish Defence Forces. Архів оригіналу за 31 May 2018. Процитовано 12 січня 2020.
  3. Roodhorst, 2015, с. 874.
  4. а б в г SAKO M95 Assault Rifle. www.military-today.com.
  5. а б In Defense of Finnish Assault Rifle Production. www.smallarmsreview.com.
  6. Sako M92S based on the AK. 9 лютого 2017.
  7. а б в г Roodhorst, 2015, с. 878.

Бібліографія[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]