Rhamnus prinoides

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Rhamnus prinoides
Зображення
Коротка назва R. prinoides
Наукова назва таксона Rhamnus prinoides Eschsch.
Таксономічний ранг вид
Батьківський таксон Rhamnusd
Охоронний статус згідно з МСОП найменший ризик[1]
URL GRIN npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/taxonomydetail.aspx?id=31051
CMNS: Rhamnus prinoides у Вікісховищі

Rhamnus prinoides, крушина блискуча, гешо — це африканський чагарник або невелике дерево родини Rhamnaceae. Вперше науково описаний французьким ботаніком Шарлем Луїсом Леритьє де Брютелем у 1789 р.

Опис[ред. | ред. код]

Rhamnus prinoides зустрічається від Еритреї до Південної Африки на середніх і великих висотах. Вони ростуть біля струмків або на узліссях. Дрібні їстівні плоди мають вигляд блискучих червоних ягід.

Використання[ред. | ред. код]

Рослина Rhamnus prinoides має багато застосування серед мешканців Африки. Усі частини рослини збирають і використовують для харчування, медицини або релігійних цілей.

В Еритреї та Ефіопії, де ця рослина відома як гешо[2] її використовують подібно до хмелю. Стебла варять і екстракт змішують з медом для бродіння. Отримайний напій називається мйес в мові тигринья і теж в амхарською.[3]

Він також використовується для пивоваріння еритрейського та ефіопського пива телла (сива в тигринья та тінсіс в амхарському).[4] Цей місцевий напій виготовляється з гешо як основного інгредієнта. Листя гешо сушать і розтирають ступкою у борошно. Ячмінний солод готують, сушать і подрібнюють. Ці два інгредієнти змішуються в пропорції, що варіюється від виробника до виробника, і ферментуються в середньому від 3 до 5 днів. Палене пшоно (або сорго та кукурудзяне борошно регіонально) запікають і, нарешті, змішують із ферментованим розчином. Після 1-2 днів бродіння телла можна відфільтрувати і вживати в напої, який називається guesh (tsiray в тигринья).

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. The IUCN Red List of Threatened Species 2022.2 — 2022.
  2. Pankhurst, Rita. «Gešo». In Encyclopaedia Aethiopica: D-Ha, edited by Siegbert Uhlig. 773. Wiesbaden, Germany: Harrassowitz Verlag, 2005
  3. Richard Pankhurst, Economic History of Ethiopia (Addis Ababa: Haile Selassie I University, 1968), p. 194.
  4. Amborn, Hermann. Sewa in Tigringa «Ṭälla.» In Encyclopaedia Aethiopica: O-X: Vol. 4, edited by Siegbert Uhlig. 848-49. Wiesbaden: Harrassowitz, 2010.