RoboSprint

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

RoboSprint - змагання трекових роботів (їх ще називають "linefollower"), запрограмованих учнями старших класів загальноосвітніх шкіл міста Івано-Франківськ та області. Юні програмісти пишуть спеціальний код, який допоможе машині-роботу самостійно подолати трасу за найменшу кількість часу Robosprint.

Мета створення проекту "RoboSprint"[ред. | ред. код]

«RoboSprint – це насамперед профорієнтаційний захід, який знайомить школярів зі спеціальністю «Інженерія програмного забезпечення». Звісно, в доволі спрощеному форматі, але школярі розуміють, як виглядатиме їхня професія. А для студентів-організаторів RoboSprint – це хороша нагода закріпити свої знання та розвинути Soft skills», – розповідає професор кафедри інформаційних технологій та програмної інженерії Степан Мельничук.

«Такі заходи дозволяють застосовувати теоретичні знання на практиці. А це – головне мірило компетентності майбутнього фахівця. Молоді, яка легко може використовувати свої знання в роботі, легше реалізуватись в житті. Такі змагання дуже потрібні школярам. Це мотивація досягати нових вершин», – наголосив тренер команд FKEP Spirit і Silver Wings MCNT Олександр Аронець.[1]

Унікальність RoboSprint[2][ред. | ред. код]

  • для програмування робота не потрібні спеціалізовані знання з робототехніки. Програмне забезпечення розроблено так, що достатньо знати основи інформатики та вміти користуватися змінними, галуженнями і циклами.
  • комплект модель робота, акумулятори, зарядний пристрій, фрагмент траси, програмне забезпечення та підготовка вчителів інформатики загальноосвітніх закладів здійснюється безкоштовно;
  • зведено до мінімуму суб’єктивність оцінювання алгоритмічних рішень команди, що програмує робота;
  • Разом з цим, особливістю проекту RoboSprint є те, що модель робота відразу готова до програмування, тобто не потребує додаткових доопрацювань, що стимулює зацікавленість дітей шкільного віку до освоєння інформаційних технологій.
Організатори проєкту

Організатори проєкту[ред. | ред. код]

Розробники і організатори проекту: доктор технічних наук Степан Мельничук; кандидат технічних наук Олег Пашкевич; кандидат технічних наук Сергій Ващишак; кандидат технічних наук Ірина Мануляк ; спеціаліст вищої категорії, учитель-методист Олена Мішагіна; асистент Василь Боднарук; асистент Тарас Стисло.

Оснащення команд [3][ред. | ред. код]

Розроблений, в межах проекту RoboSprint, робот, типу line follower, представляє собою модель автомобіля оснащеного мікроконтролером Arduino, сенсором лінії, сенсором старт/стоп, сервоприводом, що задає кут повороту передніх коліс, а також системою керування потужністю тягових коліс.

Переможці змагань[ред. | ред. код]

2019р.[4][ред. | ред. код]

Перемога дісталася команді Калуського ліцею №10 (керівник Лужний Тарас Богданович). З різницею у 18 сотих секунди друге місце виборола команда "Лангуст" Долинської районної станції юних техніків (керівник Костів Ярослав Васильович). Через непередбачуваний з’їзд автівки з траси в останньому заїзді команда "Ідея" загальноосвітньої школи №3 м. Івано-Франківська посіла третє місце (керівник Тимчишин Максим Арсенович). У четвірку півфіналу увійшла також команда "RoboX" НВК "Загальноосвітня школа-ліцей №23" м. Івано-Франківська (Мельничук Галина Степанівна та Мазуренко Олесь Вікторович).

Актовий зал УКД

2021р.[1][ред. | ред. код]

Переможцями змагань стала команда Turbo в складі Лисакова Олександра та Шелемея Святослава.

Друге місце посіли учасники команди FKEP Spirit Коваль Максим і Черниш Христина.

Третє місце дісталось команді Silver Wings MCNT, яку формують Тумир Юрій і Дмитрів Михайло.

Призи[2][ред. | ред. код]

Переможці змагання отримують грошову премію, сертифікати зі знижками на навчання (100%, 50% 30%) та багато цінних подарунків від партнерів.

Місце проведення[5][ред. | ред. код]

Змагання відбуваються в актовому залі приватного Університету Короля Данила, який знаходиться за адресою вулиця Євгена Коновальця, 35, Івано-Франківськ, Івано-Франківська область.

Спонсорська та інформаційна підтримка[ред. | ред. код]

Змагання "RoboSprint" було реалізоване за інформаційної та спонсорської підтримки Університету ім. Короля Данила Галицького, ІППО та ІТ-фірм: Faria Education Group[6], BeeGreen та ІТ-кластер м. Івано-Франківська.

Джерела[ред. | ред. код]

  1. а б Жасминова, Єва (25 жовтня 2021). В Івано-Франківську провели змагання трекових роботів RoboSprint (ФОТО). Galka.if.ua (амер.). Процитовано 2 жовтня 2022.
  2. а б У Івано-Франківську проведуть змагання трекових роботів | ВІКНА. Новини Калуша та Прикарпаття. Vikna (укр.). Процитовано 2 жовтня 2022.
  3. www.firtka.if.ua https://www.firtka.if.ua/event/print/zmagannia-trekovikh-robotiv. Процитовано 2 жовтня 2022. {{cite web}}: Пропущений або порожній |title= (довідка)
  4. У Франківську провели перші змагання трекових роботів RoboSprint. Курс. Процитовано 2 жовтня 2022.
  5. RoboSprint 2021. www.facebook.com (укр.). Процитовано 2 жовтня 2022.
  6. FariaOne: School OS for One Unified Family Experience. www.faria.org (амер.). 12 березня 2021. Процитовано 24 вересня 2022.