Rusingaceros

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Rusingaceros
Період існування: ранній міоцен, 17.5 млн р. т.
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Непарнопалі (Perissodactyla)
Родина: Носорогові (Rhinocerotidae)
Підтриба: Rhinocerotina
Рід: Rusingaceros
Geraads, 2010
Типовий вид
Rusingaceros leakeyi
(Hooijer, 1966 [оригінально Dicerorhinus leakeyi])

Rusingaceros — вимерлий рід носорогів, відомий з міоцену острова Русінга, Кенія[1].

Відкриття[ред. | ред. код]

Rusingaceros відомий з голотипу KNM-RU 2821, майже ідеально збереженого черепа та пов'язаної з ним нижньої щелепи, і з паратипу KNM-RU 2822, верхньої щелепи та пов'язаної з ним нижньої щелепи. Обидва зразки були зібрані в ранньоміоценовій стоянці (Бурдігальський етап) Русінга, розташованій в озері Вікторія в Кенії, з формації Кулу, що датується приблизно 17.5 мільйонами років тому. Додаткові екземпляри, описані Hooijer у 1966 році з місць Сонгхор і Напак, а також нещодавно зареєстровані випадки, дуже фрагментарні та базуються переважно на ізольованих зубах. Rusingaceros є найбільш раннім носорогом «сучасного типу, тобто з сильним носовим і меншим переднім рогом». Це свідчить про те, що Rusingaceros належить до підтриби Rhinocerotina, в межах триби Rhinocerotini[1].

Етимологія[ред. | ред. код]

Rusingaceros вперше був названий Денісом Джераадсом у 2010 році, типовим видом є Rusingaceros leakeyi. Спочатку він був описаний Hooijer у 1966 році як новий вид Dicerorhinus. Родова назва походить від назви острова Русінга та грецького ceros, «ріг», таким чином, назва означає «ріг острова Русінга»[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Geraads, Denis (2010). Chapter 34: Rhinocerotidae. У Werdelin, L.; Sanders, W.J (ред.). Cenozoic Mammals of Africa. University of California Press. с. 675—689. ISBN 978-0-520-25721-4.