Saltriovenator zanellai

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Saltriovenator zanellai
Час існування: рання юра,
199,3-197,5 млн років
Реконструкція скелету на основі відомих решток
Реконструкція скелету на основі відомих решток
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Надряд: Динозаври (Dinosauria)
Ряд: Ящеротазові (Saurischia)
Підряд: Тероподи (Theropoda)

Цератозаври (Ceratosauria)

Рід: Saltriovenator
Dal Sasso et al., 2018
Вид: S. zanellai
Saltriovenator zanellai
Dal Sasso et al., 2018
Посилання
Вікісховище: Saltriovenator
EOL: 55758479
Fossilworks: 390562

Saltriovenator zanellai — вид ящеротазових динозаврів, що існував у ранній юрі (199,3-197,5 млн років).

Історія досліджень[ред. | ред. код]

Реконструкція скелету з позначенням відомих решток

У 1996 році палеонтолог-аматор Анжело Занелла у мармуровому кар'єрі поблизу міста Сальтріо на півночі Італії виявив рештки динозавра. Кістки були дуже пошкоджені вибухівкою, яку застосовували у кар'єрі. Крім того, частина кісток була вмурована у вапнякові блоки. Розкопками зайнялися науковці Міланського музею природознавства під керівництвом Крістіано Даль Сассо. Виявлені рештки залишили у ванній з мурашинною кислотою на 1800 годин, щоб відділити їх від вапняку. Всього виявлено 132 фрагменти кісток, але більшість з них залишились неіндетифікованими.

З 2000 року кістки виставлялися в експозиції Міланського музею природознавства під тимчасовою назвою «Saltriosauro». В наукових публікаціях використовувалася латинська назва «Saltriosaurus».

У 2018 році Крістіано Даль Сассо з колегами офіційно опублікували опис нового виду динозавра під назвою Saltriovenator zanellai. Родова назва Saltriovenator, що означає «мисливець з Сальтріо», вказує на хижий спосіб життя та типове місцезнаходження. Видова назва S. zanellai дана на честь Анжело Занелли, першовідкривача решток.

Опис[ред. | ред. код]

Через фрагментарність решток було важко оцінити розміри тварини. Для кістки порівняли з рештками іншого теропода Allosaurus fragilis. Було встановлено, що динозавр сягав 8-9 м завдовжки. За довжиною і товщиною стегнової кістки встановлено приблизну вагу динозавра — 1200—1600 кг.

Рештки динозавра знайдені у морських відкладеннях. Вважається, що він загинув на березі, а його тіло змито хвилями у море.

Посилання[ред. | ред. код]