Schistocephalus solidus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Schistocephalus solidus

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Плоскі черви (Platyhelminthes)
Клас: Цестоди (Cestoda)
Ряд: Pseudophyllidea
Родина: Schistocephalidae
Рід: Schistocephalus
Вид: S. solidus
Schistocephalus solidus
Müller, 1776
Посилання
Вікісховище: Schistocephalus solidus
ITIS: 1060173
NCBI: 70667

Schistocephalus solidus — вид плоских червів ряду Pseudophyllidea. Паразит риб, рибоїдних птахів та гризунів.

Поширення[ред. | ред. код]

Вид поширений в Північній Америці, Європі та Північній Азії у регіонах, де поширений його другий проміжний господар колючка триголкова.

Життєвий цикл[ред. | ред. код]

Життєвий цикл

Schistocephalus solidus — паразит зі складним життєвим циклом із трьома окремими господарями, середовище його проживання залежить від середовища існування господаря. Дорослий хробак розвивається в кишечнику свого остаточного господаря — птахи, де він виробляє яйця. Яйця з пташиним послідом падають у воду. Розвиток яєць може зайняти від 22 до 29 днів. З яєць вилуплюється корацидій — вільноплаваюча прозора личинка кулястої форми з 6 гачками.

Корацидії плавають у воді 1-2 дні у пошуках першого проміжного господаря — рачка-копеподи. Після потрапляння в організм копеподи личинка переходить у процеркоїдну форму, стає видовженою і втрачає свою прозорість. Також розвиваються задні гачки і задня «цибулина», яку називають церкомером. Процеркоїд живе в кишечнику і розвивається впродовж 3-4 тижнів.

Другим проміжним господарем є риба колючка триголкова, яка з'їла інфікованого рачка. Потрапляючи в організм риби, S. solidus скидає церкомер і розвиває видільну систему, а також 60-80 проглоттид. Личинка перетворюється на плероцеркоїд. Плероцеркоїдна форма розвивається в целомі риби впродовж двох тижнів. Schistocephalus solidus маніпулює поведінкою риби. Риба втрачає почуття страху, що робить її вразливішою до хижацтва рибоїдних птахів.

Остаточними господарями є рибоїдні птахи, переважно качки. Загалом господарями паразита можуть бути приблизно 40 видів водних птахів, також зрідка інфікуються голуби, пацюки та хом'яки. У своєму остаточному господарі паразит значно виростає і стає репродуктивною дорослою особиною, що виробляє яйця. Дорослій формі потрібно 3-4 дні, перш ніж вона почне відкладати яйця. Паразит живе в кишківнику птаха 6-18 днів і потім гине.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Luscher A; Wedekind C (2002). Size-dependent discrimination of mating partners in the simultaneous hermaphrodite cestode Schistocephalus solidus. Behavioral Ecology. 13 (2): 254—9. doi:10.1093/beheco/13.2.254. Архів оригіналу за 6 жовтня 2008. Процитовано 25 грудня 2020.
  • Christen M; Milinski M (2003). The consequences of self-fertilization and outcrossing of the cestode Schistocephalus solidus in its second intermediate host. Parasitology. 126 (Pt 4): 369—78. doi:10.1017/S0031182003002956. PMID 12741516.