Sigilmassasaurus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сігілмасзавр
Час існування: пізня крейда, (сеноман),
~99–94 млн р. т.
Середні шийні хребці, зразок CMN 50791
Середні шийні хребці, зразок CMN 50791
Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Завропсиди (Sauropsida)
Надряд: Динозаври (Dinosauria)
Ряд: Ящеротазові (Saurischia)
Підряд: Тероподи (Theropoda)
Родина: Спінозаврові (Spinosauridae)
Підродина: Спінозаврини (Spinosaurinae)
Рід: Сігілмасзавр (Sigilmassasaurus)
Вид: S. aegyptiacus
Sigilmassasaurus aegyptiacus
Russell, 1996
Синоніми
* ?Spinosaurus maroccanus Russell, 1996
Посилання
Вікісховище: Sigilmassasaurus

Сігілмасзавр (лат. Sigilmassasaurus, ящір із Сіджильмаси) — спірний рід спінозаврів, що жив приблизно 100—94 мільйони років тому в пізній крейдяний період на території сучасної Північної Африки. Названий у 1996 році канадським палеонтологом Дейлом Расселом, він містить лише один вид — Sigilmassasaurus brevicollis. Приналежність роду до певного таксона обговорюється вченими: одні вважають, що його скам'янілості представляють матеріал з близькоспорідненого виду Spinosaurus aegyptiacus, а інші класифікують його як окремий таксон, утворюючи кладу Spinosaurini зі Spinosaurus як сестринським таксоном.

Сігілмасзавр був наземним двоногим хижаком середньої статури, як і більшість інших тероподів. Можливо, він мав сильну мускулатуру шиї, про що свідчить морфологія його хребців. Можливо, сігілмасзавр вів напівводний спосіб життя і мав частково рибоїдну дієту. Він співіснував з іншими великими тероподами геологічної групи Кем-Кем, південний Марокко.

Історія вивчення[ред. | ред. код]

Скам'янілості сігілмасзавра були знайдені у формації Кем-Кем в регіоні оазису Тафілалет в Марокко, недалеко від місця знаходження стародавнього міста Сіджильмаса, на честь якого він і був названий. Канадський палеонтолог Дейл Рассел у 1996 році дав цьому спінозавру назву Sigilmassasaurus, від стародавнього міста і грецького слова sauros («ящір»). Його єдиний вид був названий S. brevicollis, що походить від лат. brevis («короткий») і collum («шия»), оскільки знайдені шийні хребці дуже короткі спереду і ззаду[1].

Sigilmassasaurus походить з відкладень червоного пісковику на півдні Марокко, які відомі під різними назвами, включаючи Grès rouges infracénomaniens, Континентальні червоні шари та нижні шари Кем-Кем. Скелі датуються сеноманом, найдавнішою стадією пізньої крейди, приблизно 100—94 мільйони років тому[2].

Класифікація[ред. | ред. код]

Систематичне положення цього динозавра є невизначеним, але це тетанур. Рассел у 1996 році назвав родину сігілмасзавра Sigilmassasauridae. Деякі дослідники заперечують достовірність роду Sigilmassasaurus. Пол Серено описав череп (SGM-DIN-1) і шийний хребець (SGM-DIN-3) Spinosaurus B, аналогічний як у кархародонтозавра. Пізніше, сігілмасзавра визнавали як синонім кархародонтозавра. Пізніше з'ясувалося, однак, що хребець, на підставі якого Серено синонімізував Spinosaurus B і кархародонтозавра не був пов'язаний із черепом, і він сам відрізняється в деяких рисах від черепа кархародонтозавра. Spinosaurus B відрізняється від кархародонтозавра, так що тепер найчастіше сігілмасзавр розглядається як рід, окремий від кархародонтозавра.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Russell, D.A. (1996). Isolated Dinosaur bones from the Middle Cretaceous of the Tafilalt, Morocco. Bulletin du Muséum National d'Histoire Naturelle, Section C. 18: 349—402.
  2. Sereno, Paul C.; Dutheil, Didier B.; Iarochene, M.; Larsson, Hans C. E.; Lyon, Gabrielle H.; Magwene, Paul M.; Sidor, Christian A.; Varricchio, David J.; Wilson, Jeffrey A. (17 травня 1996). Predatory Dinosaurs from the Sahara and Late Cretaceous Faunal Differentiation. Science (англ.). Т. 272, № 5264. с. 986—991. doi:10.1126/science.272.5264.986. ISSN 0036-8075. Процитовано 4 травня 2024.

Посилання[ред. | ред. код]