Stichting INGKA Foundation

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Stichting INGKA Foundation
Тип благодійний фонд
Рік заснування 1982
Засновник Інгвар Кампрад
Розташування Нідерланди
Дочірні організації IKEA Holding
Власність $ 36 млрд

Stichting INGKA Foundationблагодійний фонд, зареєстрований у Нідерландах. Найбільший благодійний фонд світу за розміром активів, які оцінюються у 36 мільярдів доларів. Фонд заснований шведським мільярдером Інгваром Кампрадом, засновником та власником компанії IKEA. Фонду належить IKEA Holding, який контролює 207 із 235 відділень IKEA по всьому світу. У той же час торгова марка та концепція IKEA належать до іншої організації, Inter IKEA Systems BV. Фонд надає кошти через Фонд ІКЕА, який співпрацює з УВКБ ООН.[1] Це одна з семи міжнародних організацій, які підтримують офіс УВКБ ООН у таборі Кутупалонг (Бангладеш) для біженців рохінджа з М'янми.

Офіційна заявлена мета створення фонду — заохочення та підтримка нововведень у галузі архітектури та інтер'єрного дизайну.

Назва

[ред. | ред. код]

Назва фонду INGKA складається з перших букв імені та прізвища засновника – Ing var Ka mprad. Слова «Stichting» та «Foundation» у голландській та англійській мовах відповідно перекладаються як «фонд».

Критика

[ред. | ред. код]

На думку експертів британського журналу The Economist та фракції Європарламенту "Зелені — Європейський вільний альянс", фонд використовується IKEA для ухилення від сплати податків і для захисту від поглинання. Незважаючи на колосальний розмір активів, запланований обсяг благодійної допомоги на 2010 становить 45 мільйонів доларів. Більшість доходів фонду витрачається на інвестування[2].

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. IKEA Foundation. IKEA Foundation (брит.). Процитовано 2 травня 2023.
  2. Flat-pack accounting. The Economist. 11 травня 2006. Архів оригіналу за 24 травня 2012. Процитовано 2 січня 2007.

Посилання

[ред. | ред. код]