Synodontis decorus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Synodontis decorus

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Надряд: Остаріофізи (Ostariophysi)
Ряд: Сомоподібні (Siluriformes)
Родина: Пір'явусі соми (Mochokidae)
Рід: Synodontis
Вид: Synodontis decorus
Boulenger, 1899
Посилання
Вікісховище: Synodontis decorus
Віківиди: Synodontis decorus
МСОП: 181692

Synodontis decorus (Синодонтіс декоративний) — вид риб з роду Synodontis родини Пір'явусі соми ряду сомоподібні. Інші назви «прапорний синодонтіс», «сом-блазень».

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина сягає 31,8 см (в акваріумі до 25 см). Спостерігається статевий диморфізм: самиця більша за самця. Голова коротка, широка. Очі великі. Рот помірно широкий, розташовано внизу голови. Є 3 пари вусів. Тулуб кремезний, трохи витягнутий у довжину та дещо стиснуте з боків. Спинний плавець високий, помірно довгий, промені з колючками. Його перший промінь витягнутий, ниткоподібний. З віком на ньому з'являється косиця, що сягає кінця хвостового плавця. Жировий плавець відносно великий. Грудні плавці помірно широкі, невеличкі, промені мають колючки. Хвостовий плавець частково ліроподібний.

Забарвлення кремово-біле з великими чорними плямами, розкиданими тілом. На голові є мармурова мережа з темних цяток. Спина коричнювата. Черево — сріблясто-біле. Спинний, черевні, анальний та хвостовий плавці з чорними поперечними смужками. Самці темніші за самців.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Є бентопелагічною рибою. Зустрічається у річках з помірною течією. Утворює групи середнього розміру. Вдень ховається під корчами та в гущині рясної рослинності з широким листям. Активна в присмерку та вночі. Живиться креветками, дрібною рибою, молюсками, личинками комах.

Статева зрілість настає у 1,5—2 роки.

Тривалість життя становить 15 років (в акваріумі живуть довше ніж у природному середовищі).

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає у басейнах річок Конго та Лукуга.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Gosse, J.-P., 1986. Mochokidae. p. 105—152. In J. Daget, J.-P. Gosse and D.F.E. Thys van den Audenaerde (eds.) Check-list of the freshwater fishes of Africa (CLOFFA). ISNB, Brussels, MRAC, Tervuren; and ORSTOM, Paris. Vol.