The Turtles

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
The Turtles
The Turtles в 1967-му
The Turtles в 1967-му
Основна інформація
Попередні назви The Nightriders
the Crossfires
the Tyrtles
Жанри Поп-рок, фолк-рок
Роки 1965—1970
1983–донині (у вигляді «Flo & Eddie»)
Країна  США
Місто Лос-Анджелес, Каліфорнія
Лейбл White Whale
Склад Рон Данте, Марк Волман
Колишні
учасники
Говард Кейлан, Говард Кейлан, Аль Нікол, Джим Такер, Чак Портц, Дон Мюррей, Джоель Ларсон, Ран Вайтхед, Чіп Дуглас, Джим Понс, Джон Сейтер
theturtles.com

The Turtles у Вікісховищі

The Turtles - американський рок-гурт, створений в 1965-му році у Лос-Анджелесі, штат Каліфорнія, який виконував мелодійні, насичені багатоголоссям поп-пісні з елементами фолк-року і м'якої психоделії.Визнання гурт здобув своїм хітом 1967 року — піснею «Happy Together», яка очолила американські чарти у 1967[1].Сім альбомів групи очолювали Billboard 200, найбільший успіх мав збірник «The Turtles! Golden Hits»[2] (#7, 1968). Також до чартів потрапили й інші пісні: «It Ain't Me Babe» (1965), «You Baby» (1966), «She'd Rather Be With Me» (1967), «Elenore» (1968) та «You Showed Me» (1969).

Коли наприкінці 1960-х років комерційний успіх гурта пішов на спад, виникли проблеми з менеджментом, наслідком чого стали судові позови та конфлікти з лейблом White Whale Records, які призвели до розпаду групи у 1970-му році. Члени-засновники Говард Кейлан і Марк Волман пізніше досягли значного успіху у якості соло-музикантів та возз'єдналися під назвою комедійного рок-гурту — Flo & Eddie. Починаючи з 1983 року, Turtles за участю Flo & Eddie (відновленої версії гурту) гастролюють.

Історія розвитку гурту[ред. | ред. код]

1963–1966: Формування, перші успіхи і кадрові зміни[ред. | ред. код]

Nightriders, the Crossfires і Tyrtles[ред. | ред. код]

На початку 1963, уродженець Нью-Йорка Говард Кейлан і Марк Волман, який народився в Каліфорнії, навчалися у одній школі — Westchester High в Лос-Анджелесі (Кейлан переїхала з Нью-Йорка в дитинстві). Обидва співали в шкільному акапельному хорі, в якому Волман незабаром дізнався про гурт Кейлана з інструментальною серф-музикою The Nightriders (до складу якого входили Кейлан на саксофоні та учасники хору Ел Нікол на гітарі, Дон Мюррей на барабанах і Чак Портц на басу). Волман приєднався до групи у ролі саксофоніста, незадовго до того, як група змінила назву на The Crossfires того ж року. Після закінчення середньої школи група продовжила свою діяльність, а її учасники навчалися в місцевих коледжах (підбираючи ритм-гітариста Джима Такера).

Вони випустили сингл «Dr. Jekyll & Mr. Hyde» ч/б «Fiberglass Jungle» під місцевим лейблом «Capco Records» в 1963 році. За допомогою ді-джея KRLA та KFWB і власника клубу Реба Фостера, The Crossfires підписав контракт із нещодавно створеним White Whale Records. Дотримуючись переважаючої музичної тенденції, група перейменувала себе в фолк-рок-групу під назвою «Tyrtles», навмисно стилізованою орфографічною помилкою, натхненною Byrds і Beatles. Однак модний правопис проіснував недовго, і їм довелося назвати себе Черепахами.

Через зміну стилістики з «серф-музики» на «фолк-рок» Кайлан і Волман відмовилися від саксофонів і стали вокалістами гурту. Кейлан став вокалістом та клавішником (хоча більшість клавішних партій у їхніх хітах він віддав Ніколу). Волман почав гармоніювати зі співом Кейлана, ставши третім гітаристом, а також перкусіоністом групи.

Пісня «It Ain't Me Baby» та альбом «You Baby»[ред. | ред. код]

Як і у випадку з Byrds, Turtles досягли значного успіху з кавером на пісню Боба Ділана. Пісня «It Ain't Me Babe» потрапила в десятку лідерів Billboard вже наприкінці літа 1965 року і презентувала перший альбому групи «Let Me Be». Другий сингл, потрапив до топ-30, а «You Baby» до топ-20 на початку 1966 року. Композиція «You Baby» з її складними вокальними гармоніями та бадьорим темпом кардинально вплинула на звучання гурту, оскільки він відійшов від політичного фолк-року, який притаманний Бердсу[3]; новий звук гурту коливався від камерної попмузики до простої попмузики.

You Baby, другий альбом гурту, не потрапив до Billboard Top LPs, а з кількох синглів, що вийшли 1966 року, «Grim Reaper of Love» і «Can I Get to Know You Better» ледь увійшли до Billboard Hot 100. До чартів не потрапив і написаний Уорреном Зевоном сингл «Outside Chance», який містив гітарну партію, схожу до культової композиції «Taxman» британського рок-гурту «The Beatles» . 1966 року Черепахи з'явилися у фільмі Universal Out of Sight, виконавши у кінострічці пісню «She'll Come Back».

Дискографія[ред. | ред. код]

Альбоми[ред. | ред. код]

  • It ain't Me Babe (1965)
  • You Baby (1966)
  • Happy Together (1967)
  • The Turtles Present the Battle of the Bands (1968)
  • Turtle Soup (1969)
  • Let Me Be Magic (2005)
  • She ' d Rather Be with Me (2005)

Примітки[ред. | ред. код]

  1. The Turtles Billbord Hot 100. Архів оригіналу за 6 жовтня 2023. Процитовано 22 жовтня 2019.
  2. The Turtles Biography. Архів оригіналу за 6 жовтня 2023. Процитовано 22 жовтня 2019.
  3. Greenwald, Matthew, You Baby - The Turtles | Song Info | AllMusic (англ.), процитовано 4 березня 2021

Посилання[ред. | ред. код]