Tlalocohyla celeste

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Tlalocohyla celeste
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Земноводні (Amphibia)
Ряд: Безхвості (Anura)
Родина: Райкові (Hylidae)
Рід: Tlalocohyla
Вид: T. celeste
Tlalocohyla celeste
Varela-Soto, Abarca, Brenes-Mora, Aspinall, Leenders & Shepack, 2022
Посилання
Вікісховище: Tlalocohyla celeste
Віківиди: Tlalocohyla celeste

Tlalocohyla celeste — вид жаб з родини райкових (Hylidae). Описаний у 2022 році.[1]

Етимологія[ред. | ред. код]

Видовий епітет celeste (світло-блакитний, або небесно-блакитний в іспанській мові) стосується яскравого блакитного забарвлення пахвових оболонок і пахової ділянки цієї жаби, а також роздутого голосового мішка у дорослих самців. Також назва вказує на річку Селесте, відому завдяки характерному бірюзово-блакитному відтінку її води, чий водозбір живить водно-болотні угіддя, які забезпечують важливе середовище існування для одноіменної жаби.

Поширення[ред. | ред. код]

Ендемік Коста-Рики. Відомий лише у типовому місцезнаходження — природний заповідник Долина тапіра на карибському схилі вулкану Теноріо в окрузі Біягуа-де-Упала в провінції Алахуела. Населяє систему лінзових водно-болотних угідь із новою трав'янистою рослинністю, де переважає бентична зона, оточена тропічним лісом.[2]

Класифікація[ред. | ред. код]

Морфологічні, морфометричні, личинкові та акустичні характеристики додатково його від інших видів роду та підтримують його унікальність. Вид тісно пов'язаний з Tlalocohyla picta і Tlalocohyla smithii, і його відокремлює принаймні 500 кілометрів від найближчого відомого місця популяції T. picta на півдні Гондурасу.

Опис[ред. | ред. код]

Вид легко відрізнити від усіх інших Tlalocohyla яскраво-зеленим забарвленням, позначеним яскраво вираженою, неповною світлою дорзолатеральною смугою, яка зверху облямована дифузною червонувато-коричневою смугою. Його спина позначена яскравими червонувато-коричневими плямами, а черевна шкіра повністю прозора.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Donald Varela-Soto, Juan G. Abarca, Esteban Brenes-Mora, Valeria Aspinall, Twan Leenders and Alex Shepack. 2022. A New Species of Brilliant Green Grog of the Genus Tlalocohyla (Anura, Hylidae) hiding between Two Volcanoes of northern Costa Rica. Zootaxa. 5178(6); 501—531. DOI: 10.11646/zootaxa.5178.6.1
  2. Novataxa