TrackIR

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
TrackIR 4 Pro, прикріплений до ноутбуку

TrackIR — перша з систем відстежування рухів голови, що вийшли на масовий ринок.

Це пристрій введення, що розробляється компанією NaturalPoint, забезпечує псевдо-віртуальну реальність на персональному комп'ютері. Воно може стежити за рухами голови користувача за координатами X, Y і Z. Отримані дані використовуються в програмах (іграх) для перетворення реальних поворотів голови у віртуальні. Наприклад, в авіасимуляторі, гравець може оглядати кабіну. Чутливість налаштовується, щоб запобігти такі повороти, коли користувач не може нормально дивитися на екран.

Розробник[ред. | ред. код]

NaturalPoint, Inc. заснована в 1997 для розробки високоякісних технологій стеження і унікальних комп'ютерних пристроїв. Знаходиться в Корвалісі, Орегон.

Критика[ред. | ред. код]

Останні моделі страждають неякісною збіркою. Також передбачається, що старі моделі штучно не підтримують стеження по 6 ступенями свободи.

API TrackIR закритий і реалізований тільки під Windows. Щоб позбутися від емуляторів на зразок FreeTrack, компанія NaturalPoint традиційно використовувала законодавство про товарні знаки — для того, щоб гра з'єдналася з драйвером, драйвер повинен передати грі рядок, що містить ім'я компанії. (Самі розробники FreeTrack стверджують, що рядок під закон не підпадає, тому що є частиною протоколу, а не товарним знаком).

В кінці 2008 року програмне забезпечення TrackIR перейшло на шифрований протокол зв'язку; першою грою, що підтримує його, був Digital Combat Simulator: Чорна акула. Пізніше компанія Eagle Dynamics пішла на компроміс між громадськістю та NaturalPoint, додавши підтримку старого нешифрованих протоколу, але тільки по трьох осях.

Список ігор[ред. | ред. код]

Список ігор, які підтримують даний пристрій:


Див. також[ред. | ред. код]

FreeTrack

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]