Uta stansburiana

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Uta stansburiana

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Лускаті (Squamata)
Підряд: Ящірки (Lacertilia)
Родина: Фринозомові (Phrynosomatidae)
Рід: Uta
Вид: U. stansburiana
Uta stansburiana
Baird & Girard, 1852
Мапа поширення виду
Мапа поширення виду
Посилання
Вікісховище: Uta stansburiana
Віківиди: Uta stansburiana
EOL: 1055085
ITIS: 173956
МСОП: 64180
NCBI: 43653

Uta stansburiana — вид ящірок з родини фринозомових.

Назва[ред. | ред. код]

Вид названо на честь американського геодезиста Говарда Стенсбері (1806—1863), який керував дворічною експедицією (1849—1851) з обстеження Великого Солоного озера та його околиць. Під час цієї експедиції зібрані типові зразки виду.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Вид поширений на заході США та півночі Мексики. Трапляється від центральної та північно-східної частини Каліфорнії, центрального та східного Орегону, штату Вашингтон, південного заходу штату Айдахо, Юти та західного Колорадо на південь до південного кінця Нижньої Каліфорнії, півночі Сіналоа та півночі Сакатекаса в Мексиці, включаючи багато островів уздовж тихоокеанського узбережжя Нижньої Каліфорнії та в Каліфорнійській затоці. Діапазон висот варіює від рівня моря до 2750 м над рівнем моря.

Опис[ред. | ред. код]

Дрібна ящірка, завдовжки до 60 мм, не враховуючи хвоста. Основне забарвлення коричневе, а візерунок залежить від статі та популяції. Деякі самці можуть мати сині плями на спині і хвості, а боки можуть бути жовтими або помаранчевими, інші можуть бути без малюнків. Самиці можуть мати смужки вздовж спини та боків, або ж можуть бути відносно монотонними. У обох статей на боках є помітна синя пляма, відразу за передніми кінцівками.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Hammerson, GA, Frost, DR & Santos-Barrera, G (2007). Uta stansburiana: інформація на сайті МСОП (версія 2020.3) (англ.) 11 березня 2021

Посилання[ред. | ред. код]