Varroa destructor

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Varroa destructor

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Павукоподібні (Arachnida)
Підклас: Кліщі (Acarina)
Надряд: Паразитоформні кліщі (Parasitiformes)
Ряд: Мезостигмати (Mesostigmata)
Родина: Varroidae
Рід: Varroa
Вид: V. destructor
Varroa destructor
Anderson & Trueman, 2000
Посилання
Вікісховище: Varroa destructor
Віківиди: Varroa destructor
EOL: 3203541
ITIS: 1125198
NCBI: 109461

Varroa destructor — вид паразитоформних кліщів родини Varroidae. Паразитує на медоносних бджолах Apis cerana та Apis mellifera. Кліщ висмоктує з бджіл та їхніх личинок жирове тіло, викликаючи у них хворобу вароатоз. Масове зараження кліщем може призвести до загибелі колонії, що особливо небезпечно під час зимівлі.

Поширення[ред. | ред. код]

Кліщі Varroa на лялечці бджоли

Паразит виявлений на початку 20 століття в Японії. Понад пів століття він був відомий лише в Східній Азії. У 1960-х поширився в Європі, у 1970-х — у Південній Америці, у 1987 році — в США, у 2000 році в Новій Зеландії, у 2007 році — на Гаваях. Зараз вид поширений на всіх материках, крім Австралії.

Опис[ред. | ред. код]

Самиця має овальне сплющене тіло помаранчево-коричневого кольору завширшки 1,8 мм і завдовжки близько 1 мм (1,00—1,77). Має 8 ніг. Тіло самця м'яке, молочно-білого кольору і менше, ніж у самиці. Самиці живуть протягом року, самці — 15—20 днів. Навесні самиці, що перезимували на тілі бджоли, відкладають на внутрішніх стінках сот із личинками по 4—8 яєць. Приблизно через два дні з відкладених яєць вилуплюються личинки. Дорослі кліщі паразитують на дорослих бджолах і личинках, харчуючись їхньою гемолімфою.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Varroa mite [Архівовано 28 грудня 2019 у Wayback Machine.] on the University of Florida / Institute of Food and Agricultural Sciences Featured Creatures website
  • The ectoparasite mite Varroa destructor Anderson and Trueman in southeastern Brazil apiaries [Архівовано 18 квітня 2021 у Wayback Machine.]
  • Tiny mite responsible for bee colony deaths. CTV News. 3 березня 2010. Архів оригіналу за 7 березня 2010. Процитовано 30 травня 2020.