Vesna (музичний гурт)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Vesna (музична група))
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Vesna
Дата створення / заснування 2016
Зображення
Місце активності Чехія
Початок активної діяльності 2016 — тепер. час
Участь у Пісенний конкурс Євробачення 2023
Місце заснування Прага
Жанр національна музика
Країна походження  Чехія
Мова комунікації чеська
Кількість підписників у соціальних мережах 23 900 ± 99[1]
Офіційний сайт(англ.)
CMNS: Vesna у Вікісховищі

«Vesna» — чеський гурт народної музики. До його складу входять співачка, композиторка і авторка текстів Патрісі Фуксова, скрипалька та вокалістка Бара Шусткова, клавішниця Олеся Очеповська, барабанщиця Маркета Ведралова та басистка Тереза Чепкова. Гурт представив Чехію на пісенному конкурсі Євробачення 2023 з піснею My Sister's Crown, набравши у фіналі 129 балів і посівши десяте місце.[2]

Історія[ред. | ред. код]

Гурт був заснований у 2016 році Патрісі Фуксовою. Під час навчання в консерваторії у неї виникла ідея заснувати повністю жіночий гурток, який би прославляв жіночість і чеські народні мотиви. Разом з нею на початку у гурті були скрипалька Бара Шусткова, флейтистка Андреа Шулцова та Таніта Янкова, з якою вона познайомилася в Празькій консерваторії імені Ярослава Єжека.

2017 рік[ред. | ред. код]

Першою випущеною піснею була «Morana», названа на честь богині зими та смерті, яку вони записали у співпраці з Чеським національним симфонічним оркестром. Наступними синглами стали «Mokoš», «Vesna» та «Živa», названі на честь богинь осені, весни та літа відповідно.

2018 рік[ред. | ред. код]

У 2018 році групу покинули Шулцова та Янкова, яких замінили піаністка Олеся Очеповська з Росії та барабанщиця Маркета Ведралова. У листопаді вони випустили свій дебютний альбом Pátá Bohyně з 13 піснями.[3] З цим альбомом гурт був номінований у категорії «Відкриття року» музичної премії Anděl 2018.

2019–⁠2022[ред. | ред. код]

У червні 2019 року група випустила пісню «Bílá laň» у співпраці з Верою Мартиновою, а в липні пісню «Bečva», названу на честь однойменної річки, у співпраці зі співачкою Зузаною Сматановою. 18 листопада вони випустили пісню «Nezapomeň». Восени 2019 року група організувала свій перший клубний тур Чехією та Словаччиною під назвою #MyaVy.

Під час пандемії COVID-19 група працювала над новим альбомом Anima. Він вийшов у жовтні 2020 року, містив 11 пісень. У записі гурт зосередився на архетипах тварин, символіці нічного неба, жіночому тілі, самосприйнятті чи балансуванні чоловічого та жіночого світів.[4]

2023 рік[ред. | ред. код]

Гурт обрали одним із п'ятьох учасників ESCZ 2023, національного відбору Чехії на Пісенний конкурс Євробачення 2023. Гурт виступив на конкурсі з піснею «My sister's crown».

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. YouTube Application Programming Interface
  2. Eurovision 2023 – Grand Final.
  3. Vesna představila debutové album Pátá bohyně. Týden.cz. 21 листопада 2018.
  4. Vesna: Začíná být zřejmé, že je to pěknej průser. ireport.cz. 12 жовтня 2020.