Victoria cruziana

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Victoria cruziana
Квітка Victoria cruziana
Листки
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Порядок: Лататтєцвіті (Nymphaeales)
Родина: Лататтєві (Nymphaeaceae)
Рід: Вікторія (Victoria)
Вид:
Victoria cruziana (V. cruziana)
Біноміальна назва
Victoria cruziana
Orb., 1840

Victoria cruziana — вид квіткових рослин родини Лататтєві (Nymphaeaceae).

Етимологія[ред. | ред. код]

Рід Victoria був названий на честь британського королеви Вікторії (1819—1901). Видовий епітет Cruziana було дано на честь Андреса де Санта-Круса (1792—1865), президента Перу і Болівії, що спонсорував експедицію в Болівії, в якій були зібрані перші екземпляри цього виду.

Поширення[ред. | ред. код]

Вид є рідним для субтропічної Південної Америки, де він поширений в Аргентині, Парагваї і Болівії.[1]

Опис[ред. | ред. код]

Коренева водна трава, вкрита колючками, за винятком верхньої поверхні листя і квітів.

Яскраво-зелені листові пластинки до 2 м в ширину, з товстими оправами (перевернутими краями листя) до 20 см заввишки, які відрізняють його від близького родича Victoria amazonica.[2]

Листові пластинки мають воскову поверхню, яка допомагає відштовхувати воду. Листя зелене з обох сторін (нижня іноді червонувато), гладке зверху, але з рясними гострими шипами внизу, які, можливо, є захистом від рослиноїдних риб і ламантинів. Зворотний бік лілії несе мережу з випуклими жилками.

Листової пластинки вільно плавають і прикріплені до кореневища довгою, гнучкою ниткою (стеблом).

Квітка велика, плавуча, кремово-біла, стає світло-рожевою на другу ніч після запилення. Довгі квітконоси випливають з підземного кореневища, що похований в мулі річкового дна. Квіткові бруньки колючі тільки біля основи (на відміну від V. amazonica, які є повністю колючими).

Запилення здійснюється жуком Cylocephata castanea, який притягається квітковим ароматом.[3]

Плоди великі, колючі, ягодоподібні. Насіння численне, до 10 мм в діаметрі, півсферичні.

Загрози і охорона[ред. | ред. код]

Victoria cruziana вимагає певного місця проживання (повільні, неглибокі водойми), які можуть опинитися під загрозою в результаті зміни клімату і пов'язане із ним збільшенням затоплення. Вирубка лісів (видалення лісу з районів навколо його проживання) також можлива загроза, оскільки це може призвести до зниження якості води.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Nash, Helen; Steve Stroupe (2003). Complete guide to water garden plants. New York: Sterling Publishing. с. 70-71. ISBN 1402709544.
  2. Lamprecht, I; E. Schmolz; S. Hilsberg; S. Schlegel (2002). A tropical water lily with strong thermogenic behaviour— thermometric and thermographic investigations on Victoria cruziana. Thermochimica Act. 382: 199–210. doi:10.1016/s0040-6031(01)00734-1.
  3. Lamprecht, I; E. Schmolz; L. Blanco; C.M. Romero (2002). Flower ovens: thermal investigations on heat producting plants. Thermochimica Acta. 391: 107-118. doi:10.1016/s0040-6031(02)00168-5.