WOZZECK

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Опера «WOZZECK»
Композитор Роман Григорів та Ілля Разумейко
Автор лібрето Юрій Іздрик
Мова лібрето Українська, англійська, німецька, латинська
Кількість дій 2
Перша постановка 2017
Місце першої постановки Київ, клуб Atlas
Інформація у Вікіданих

«WOZZECK» (Trap-opera)  — це опера (музично-театральний перформанс) українських композиторів Романа Григорів та Іллі Разумейко (формації NOVA OPERA), створена у 2017 році на лібретто та за участі поета Юрія Іздрика.

Історія створення[ред. | ред. код]

Влітку 2017 року композитори Роман Григорів та Ілля Разумейко[1] запросили Юрія Іздрика взяти участь у фестивалі PORTO FRANKO, де поет та перформер виступив у мінімалістичному нічному сеті разом із австрійськими музикантами Даміаном Келлером та Алірезою Тогіяні.[2]

Після цього народилася ідея створити спільний проект Іздрика та музикантів NOVA OPERA. Перший ескіз Trap-opera WOZZECK прозвучав в липні 2017 року в арт-дворику на вулиці Іллінській в Києві.[3]

Солюючу функцію в опері виконав дует поета Юрія Іздрика та співачки, солістки NOVA OPERA Мар'яни Головко.

Після серії репетицій восени 2017 року, які проходили в студії Національної спілки композиторів України на вулиці Євгена Чикаленка 32, прем'єра опери відбулась 18 грудня 2017 року в столичному клубі Atlas[4]. Оскільки в цей день в Києві був надзвичайний снігопад[5] основна частина публіки не змогла потрапити на перформанс, який закінчився фінансовим фіаско для організаторів заходу та музикантів.

Особливості опери[ред. | ред. код]

Лібретто та музика[ред. | ред. код]

Назва опери апелює до роману Юрія Іздрика Воццек & воццекургія та опери Воццек Альбана Берга водночас. В якості лібретто використані вірші Юрія Іздрика зрілого періоду, фрагменти вищезгаданого роману, українські народні та латинські сакральні тексти.

В опері звучать в якості цитат уривки з опери Воццек Альбана Берга та фрагменти клавесинної сонати Доменіко Скарлатті. Музика опери має просту номерну структуру, музичні номери чергуються із інструментально-електронними імпровізаціями та речитативами поета. Фрагменти музики з опери були використані у трансформованому вигляді у футуристичній опері Aerophonia та в інших музично-театральних перформансах NOVA OPERA.[6]


Дійові особи та виконавці[7][ред. | ред. код]

Артист Роль Інструмент / голос
Марьяна Головко Анна — Марія Сопрано
Юрій Іздрик Войцек, він же Іздрик Голос, драм-машина
Андрій Кошман Вокаліст Баритон
Жанна Марчинська Віолончелістка Віолончель
Андрій Надольский Ударник Ударна установка
Георгій Потопальский Електронщик Сінтезатори, лайф-електроніка
Роман Григорів Диригент Контрабас, гітара,
Ілля Разумейко Музикант Клавіші, голос
Візуальне художнє оформлення перформансу
Святослав Зень Анімація
Ярослав Костенко Відео
Марія Волкова Художник по світлу

Примітки[ред. | ред. код]

  1. ​Композитори Роман Григорів і Ілля Разумейко: "Nova Opera є прикладом культурного самоврядування". LB.ua. Архів оригіналу за 19 березня 2020. Процитовано 22 квітня 2020.
  2. Ніч поезофонії: Іздрик, мінімалісти і сни. hromadske.ua (укр.). Архів оригіналу за 3 серпня 2020. Процитовано 15 березня 2020.
  3. Оперу-перформанс за романом Юрія Іздрика "Воццек" презентувала NOVA OPERA. Курс. Архів оригіналу за 17 січня 2021. Процитовано 22 квітня 2020.
  4. Іздрик & NOVA OPERA | Trap opera «Wozzeck» — 18 Грудня 2017 | Litcentr. litcentr.in.ua. Архів оригіналу за 28 березня 2022. Процитовано 15 березня 2020.
  5. ☂ METEO.UA™: Архив погоды в Киеве. Погода в Киеве за 18 декабрь 2017 года. meteo.ua. Архів оригіналу за 29 травня 2018. Процитовано 15 березня 2020.
  6. Ретроспектива "Нової опери" Троїцького: від біблійних історій до trap music і літака-"співака". YABL (укр.). Архів оригіналу за 25 вересня 2019. Процитовано 16 березня 2020.
  7. Wozzeck – Nova Opera (амер.). Архів оригіналу за 17 березня 2020. Процитовано 16 березня 2020.