XOXO

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

XOXO, в Північній Америці означає «Обійми та поцілунки» — неформальний термін, який використовується для вираження щирості, віри, любові або хорошої дружби в кінці письмового листа або текстового повідомлення.

У Сполученому Королівстві широко використовується фраза «обійми та поцілунки», хоч і без скорочення XOXO.

Походження[ред. | ред. код]

Звичай ставити літеру «X» на конвертах і записках походить з Середньовіччя, коли на документах чи листах малювали християнський хрест для позначення щирості, віри та чесності[1]. Потім на хрест накладався поцілунок, який підписуючий ставив на знак клятви.

Оскільки більшість простих людей не вміли читати та писати, на документах ставили літеру «X» і цілували її на знак щирості[2]. Хризма, часто зображувана літерою «X», також використовувалася як священний символ протягом усієї християнської історії, оскільки вона представляла грецьке слово для Ісуса Христа — «ΧΡΙΣΤΟΣ». Це породило практику використання літери «X», яку потім цілували у цій традиції демонстрації священної клятви[3].

В Інтернеті є припущення принаймі з одного оригінального джерела, що літера «О» має північноамериканське походження: прибувши до Сполучених Штатів, єврейські іммігранти, першою мовою яких був їдиш, використовували літеру «О» для підписання документів, тим самим не використовуючи символ хреста, а власники магазинів часто використовували літеру «О» під час підписання документів замість літери «X»[1][4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б XOXO where did x and o come from?. web.archive.org. 12 липня 2011. Архів оригіналу за 12 липня 2011. Процитовано 23 квітня 2022.
  2. Trivia on Why Does X Stand for a Kiss? | Trivia Library. web.archive.org. 31 жовтня 2014. Архів оригіналу за 31 жовтня 2014. Процитовано 23 квітня 2022.
  3. A whole lot of history behind ‘x’ and ‘o,’ kiss and hug. Архів оригіналу за 1 квітня 2018. Процитовано 23 квітня 2022.
  4. Why Does "XOXO" Mean "Kisses and Hugs"?. Mental Floss (амер.). 17 грудня 2012. Архів оригіналу за 11 березня 2022. Процитовано 23 квітня 2022.