Ypupiara

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ypupiara lopai
Час існування: пізня крейда,
маастрихтський вік

Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Надряд: Динозаври (Dinosauria)
Ряд: Ящеротазові (Saurischia)
Підряд: Тероподи (Theropoda)
Інфраряд: Целурозаври (Coelurosauria)
Родина: Дромеозавриди (Dromaeosauridae)
Підродина: Unenlagiinae
Рід: Ypupiara
Brum et al., 2021
Вид: Y. lopai
Ypupiara lopai
Brum, Pêgas, Bandeira, Souza, Campos & Kellner, 2021
Посилання
Вікісховище: Ypupiara
Fossilworks: 444041

Ypupiara lopai — вид ящеротазових динозаврів родини дромеозаврид (Dromaeosauridae), що існував у пізній крейді (72—66 млн років). Описаний у 2021 році[1].

Історія дослідження[ред. | ред. код]

Права верхньощелепна кістка і зубна кістка динозавра знайдені десь між 1940 і 1960 роками у відкладеннях формації Марілія на півдні Бразилії. Зразки зберігалися неописаними у Національному музеї Бразилії. Зразки були досліджені, сфотографовані та задокументовані у 2018 році, проте 2 вересня 2018 року під час масштабної пожежі зразки були знищенні. Але матеріал дослідження був вже готовий для публікації й новий рід та вид динозавра були описані у 2021 році. Родова назва Ypupiara походить від слова мовою тупі, що означає «той, хто живе у воді», і є посиланням на місцеву міфологічну істоту та передбачуваний рибний раціон динозавра. Видова назва lopai вшановує першовідкривача голотипу Альберто Лопу[2].

Опис[ред. | ред. код]

Художня реконструкція

Виходячи з розмірів збереженого викопного матеріалу Ypupiara сягав приблизно 2—3 метри завдовжки. Існує гіпотеза, що Ypupiara полював на дрібних тварин, включаючи ссавців, плазунів та риб.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Arthur S. Brum, Rodrigo V. Pêgas, Kamila L. N. Bandeira, Lucy G. Souza, Diogenes A. Campos and Alexander W. A. Kellner. 2021. A New Unenlagiine (Theropoda, Dromaeosauridae) from the Upper Cretaceous of Brazil. Papers in Palaeontology. DOI: 10.1002/spp2.1375
  2. Novataxa. Архів оригіналу за 10 січня 2022. Процитовано 10 січня 2022.