Zippo

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Zippo Manufacturing Company
англ. Zippo
Тип приватна компанія
Організаційно-правова форма господарювання приватна компанія
Галузь легка промисловість
Засновано 1932
Засновник(и) Джордж Грант Блейсделл (англ. George Grant Blaisdell)
Штаб-квартира США Бредфорд, Пенсільванія
Ключові особи Грегорі Бут (англ. Gregory W. Booth), президент
Продукція бензинові та газові запальнички, аксесуари
Співробітники понад 800
zippo.com
CMNS: Zippo у Вікісховищі

Запальничка Zippo (Зіппо) — металева бензинова вітрозахищена запальничка, що виробляється компанією «Zippo Manufacturing Company» у Бредфорді, штат Пенсільванія, США. Компанію «Zippo Manufacturing Company» також скорочено називають «Zippo» за назвою торгової марки.

Запальнички Zippo часто колекціонують, їхній модельний ряд налічує тисячі моделей та різновидів, вироблених з 1933 року. Вони відрізняються металом, способом його обробки, оформленням і малюнками, що наносяться на запальнички. Звичайні Zippo виготовляються з латунних, мідних або хромо-нікелевих сплавів, а деякі моделі робляться з чистої міді, титану, срібла і золота. Відомі також моделі із зовнішнім оздобленням із дерева, шкіри або з гумовими вставками. За роки свого існування Zippo набула культового статусу і зараз для багатьох є символом американської якості та надійності.

2007 року Zippo відзначила 75-річний ювілей, до того моменту випущено близько 450 млн запальничок.

Історія Zippo[ред. | ред. код]

Запальничка Zippo

Творцем запальнички став Джордж Грант Блейсделл (англ. George Grant Blaisdell). Легенда описує історію її появи так:

1932 року за часів «Великої депресії» в далекій Америці в містечку нафтовиків Бредфорд (Пенсильванія) в сільський клуб на танці прийшов Джордж Блейсделл. Тоді він був співвласником фірми з виробництва нафтовидобувного обладнання. Ще в юності він мав справу з металом і був досить винахідливим.

Танці й балачки про політику скоро набридли Джорджу, і він вийшов покурити на веранду клубу, де знайшов свого друга Діка Дрессерома. Той лише пихкав і все намагався зняти кришку зі своєї старенької австрійської запальнички. Дік був забезпеченою людиною, і Джордж дозволив собі зробити йому зауваження: «Чому б тобі не купити кращу запальничку?» Дік врешті зірвав кришку і чиркнув коліщатком. Незважаючи на сильний вітер, загорівся вогник, і Дік прикурив свою сигарету. «Тому що ця працює!» — буркнув Дік у відповідь на питання Джорджа. У той же момент Джорджеві спало на думку: «Запальничка! Ось що постійно потрібно людині незалежно від її матеріального становища!» З того часу голову Джорджа не полишала ідея виробництва надійних запальничок, доступних кожному.

Спершу Блейсделл вирішив, що зможе продавати австрійські запальнички на американському ринку, і замовив цілу партію таких запальничок. Однак тут на нього чекало розчарування: він не зміг продати жодної штуки. Тоді, як стверджує офіційна історія Zippo, Джордж із притаманною йому винахідливістю дещо вдосконалив конструкцію не надто вдалого австрійського прототипу, надавши корпусу прямокутної форми і зробивши кришку відкидною, щоб із запальничкою можна було вправлятися однією рукою, але в іншому вона практично не зазнала змін, навіть кількість отворів у вітрозахисних стінках лишилася такою ж. Вигадавши таку конструкцію, Джордж зрозумів, що це саме те, що потрібно звичайній людині, яка має запальничку. Незабаром Блейсделл відкрив маленьку фабрику з виробництва власних запальничок, на якій спочатку працювало всього 6 людей. Спочатку він хотів назвати свій винахід «Zipper» — просто тому, що йому подобалося звучання цього слова, але ця назва виявилася вже запатентованою, і він зупинився на «Zippo». Нова запальничка припала до душі покупцям через простоту і надійність конструкції і відразу ж завоювала успіх на ринку, багато в чому саме завдяки успішній рекламній кампанії Джорджа Блейсделла. Найперша модель запальнички Zippo 1933 продавалася за ціною в 1,95 доларів. Виробництво швидко зростало, і 3 березня 1936 компанія отримала патент за номером 2032695 на конструкцію запальнички Zippo.

Всупереч цій поширеній легенді, Джордж Блейсделл насправді не був одноосібним винахідником такої конструкції запальнички з відкидною кришкою і зовнішньою петлею. Патент номер 2032695 був записаний на компаньйона Блейсделла на ім'я Джордж Гімера (англ. George Gimera). Про це говорить текст самого патенту, в якому саме Гімера вказаний на першому місці як винахідник конструкції.

Після Другої світової війни виробництво і продаж запальничок Zippo різко збільшилось у зв'язку з випуском великої кількості нових моделей і дуже активною рекламною кампанією в пресі. Багато запальничок кінця 1940-х — початку 1950-х років являють собою справжні шедеври з нанесеними вручну малюнками, в ті ж роки розпочався бум розміщення на запальничках логотипів різних компаній і використання їх як сувенірних та іміджевих продуктів. Але всі ці роки дизайн і конструкція запальнички залишалися незмінними, так і дійшовши до наших днів.

Одним з головних рекламних ходів, придуманих Джорджем з найпершого дня виробництва запальничок, є їх довічна гарантія. Це означає, що несправна запальничка будь-якого віку і в будь-якому стані безкоштовно ремонтується компанією з заміною необхідних частин. Це правило діє і в наші дні: якщо встановлено, що запальничка непідробна, справжня, вона підлягає безкоштовному ремонту незалежно від того, що з нею сталося. Єдина частина запальнички, на яку не поширюється гарантія — це зовнішня обробка та малюнки на корпусі, які на багатьох моделях можуть з часом зношуватися і стиратися, а також накладні вставки та емблеми, але й вони можуть бути безкоштовно замінені у разі наявності аналогічних у сервісному центрі.

Посилання[ред. | ред. код]