Користувач:Дарина Брижко/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Будакська коса ( англ. Budak braid)

[ред. | ред. код]

Будакська коса (англ. Budak braid) – це маленький острів між водами Будацького лиману з одного боку та Чорного моря – з іншого, знаходиться в Одеській області, між смт. Затока (Білгород-Дністровський район) та с.Курортне (Білгород-Дністровський район).

Будакська коса

Будакська коса, Білгород-Дністровського району має довжину 18 кілометрів, а ширину всього від 60 до 200 метрів

Берег коси від лиману з кожним роком все більше заростає травою і очеретом, від моря - суцільний піщаний пляж. Вона вкрита дрібно-зернистим піском,золотого відтінку, тому відпочинок в такому місці фахівці порівнюють з знаменитим Іспанським курортом Коста-дель-Соль. Коса має вздовж забудови і туристичну інфраструктуру біля смт. Затока та смт. Сергіївка, але від смт. Сергіївка і до с.Курортного на ній взагалі немає ніяких ознак цивілізації, тільки чистий пісок і повна відсутність відпочиваючих.

Сьогодні на Будакську косу приїжджають не тільки цінителі морської води та сонця, але і люди, які страждають різними хворобами органів дихальної системи, опорно-рухового апарату, статевої системи і шкірними захворюваннями. На курорті діють десятки санаторіїв, баз відпочинку і дитячих таборів.

Також відпочиваючі приймають грязьові ванни, для таких процедур використовується місцева хлоридно-натрієво-магнієва вода. Чорні мулові грязі Будацького (Шаболатського)лиману за своїми лікувальними властивостями містять комплекс біологічно-активних речовин, макро- та мікроелементів, а також мінеральні рідини, аналогічні водам «Куяльника» та «Миргородскої» сприяють зменшенню запальних процесів, стимулюють захисні та пристосувальні реакції, відновлюють функції пошкоджених органів та систем організму.

Історія Будакської коси (англ. History of Budak braid)

[ред. | ред. код]

Основні лікувальні властивості Будакського (Шаболатського) лиману були відкриті Вериго Олександрем Андрійовичем в 1887 р.

У 1889 р на березі лиману утворилося поселення, яке складалося з 15 дворів і носило назву Шаболат-Сергіївка.

У 1921 р поміщик Акулич побудував тут грязе-лікарню, започаткував розвиток курорту. Багато років сюди приїжджали лікуватися й оздоровлюватися, в основному, жителі Молдови. Надалі тут були виявлені мінеральні джерела, воду яку стали використовувати при лікуванні.

У 1972 р через лиман побудували пішохідно-транспортний міст довжиною понад 1 км, який з'єднав селище з морської косою, після чого почала розвиватися пляжна зона, а курорт став ще більш привабливим для відпочиваючих.

До речі, завдяки погодним і географічними умовами Будакський лиман в вітряну погоду став улюбленим місцем шанувальників кайтсерфінгу з усіх куточків України.

В серпні в нічний час вода на узбережжі світиться вогнями. Це зумовлено наявністю серед планктону Чорного моря одноклітинних організмів - дінофлагелляти, що володіють здатністю випромінювати світло.

Море (англ. Sea)

[ред. | ред. код]

У районі смт. Затока - с.Курортне немає великих промислових підприємств, які отруюють або забруднюють воду та екологію, тому відпочиваючі можуть не боятися за своє здоров'я.

Помітна не різноманітність тваринного і рослинного світів Чорного моря в порівнянні з Червоним пояснюється наявністю великої кількості сірководню навіть у верхньому шарі води. Але саме відсутність гострих коралів, хижих риб, колючих їжаків, пекучих медуз роблять Будакську косу безпечним дитячим курортом.

Клімат (англ. Climate)

[ред. | ред. код]

Клімат помірно-морський, нагадує субтропічний. За середньою річною температурою видно, що на курорті зима м'яка, не морозна, весна починається трохи пізніше, ніж у субтропіках, але така ж тепла, спекотне літо та тепла довга осінь.

Маршрути (англ. Waybill)

[ред. | ред. код]
Мапа

Велосипедний маршрут:

смт Затока - Будакська коса - с. Курортне - с. Базарянка - озеро Солене - с. Тузли.

Це одноденний маршрут довжиною в 40 км в один бік. Незабутня мандрівка тоненьким відрізком суші між масивом вод. Від с.Курортного по трасі Т1610 до с. Базар'янка. Між ними знаходяться аж два озера – Солоне озеро та Бурнас (лиман). Щоб потрапити з одного села в інше, потрібно проїхати мостом між озерами, що теж неймовірно красиво та захоплююче. Повернення назад цим же маршрутом. 

Пішохідний маршрут:

Будакська коса - смт. Затока, до автостанції Бугаз - місто Білгород-Дністровський (з автостанції 15 хвилин пішки до Аккерманської фортеці). У зворотньому напрямку відправляються мікроавтобуси прям від замку.