Таа II Секененра

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Таа II Секененра
Муміфікована голова Таа II
Муміфікована голова Таа II
Давньоєгипетський фараон
Правління 1569–1555 до н. е.
Попередник Таа I Снахтенра
Наступник Камос
У шлюбі Ахмос Інхапіd, Яххотеп I і Сітджехутіd
Діти Камос, Яхмос
Батько Таа I Снахтенра
Мати Тетішері
Народився 1590-ті до н. е.
Помер 1554 до н. е.
Місце поховання Дейр-ель-Бахарі
Династія XVII династія

Таа II Секененра (англ. Tao II Seqenenre), також відомий як «Хоробрий» (1560–1555 до н. е.) — давньоєгипетський фараон XVII династії.

Правління

[ред. | ред. код]

Таа II Секененра правив південним Верхнім Єгиптом зі столицею Уасет приблизно в 1560-1555 роках до н. е., тоді, як Середній і Нижній Єгипет перебували під владою азійських загарбників гіксосів[1][2].

У цей час нижній і середній Єгипет був окупований гіксосами — династією палестинського походження, яка правила з міста Аваріс у дельті Нілу. Безпосереднім наступником Таа II Секененра був його син Камос. Яхмос І, інший син, правив після регентства своєї матері.

Обставини загибелі

[ред. | ред. код]

Таа II Секененра могли позбавити життя, схопивши посеред ночі або на полі бою у віці 40 років, під час спроби звільнити Єгипет від гіксосів у 1555 році до н. е. Загинув в результаті удару холодною зброєю у верхню частину голови, що ймовірно, і призвело до його смерті. Рештки фараона Секененра Таа II було знайдено серед сотень трун і мумій у 1886 році французьким єгиптологом Гастоном Масперо[1][2].

Сучасні дослідження

[ред. | ред. код]

Археологи з австралійського Університету Фліндерса в Аделаїді реконструювали обличчя фараона. Фахівці склали його обличчя за допомогою комп'ютерної томографії та рентгенівських фото понівеченого черепа фараона, показавши його з маленькими очима, губами і високими вилицями. Реконструкція обличчя дала зрозуміти, що удар у верхню частину черепу єгипетського фараона Таа II Секененра, ймовірно, призвів до його смерті[1][2].

Джерела

[ред. | ред. код]


  1. а б в Scientists reveal what Egypt's warrior pharaoh known as 'The Brave' looked like - 3,500 years after he was brutally killed in battle. // By Stacy Liberatore. Published: 22:24 BST, 3 June 2024
  2. а б в Вчені реконструювали обличчя єгипетського фараона "Хороброго", якого вбили 3500 років тому. Фото. 04.06.2024, 19:57