Удар знишка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Удар знишка — це удар без попередження або коли отримувач відволікся і через це не має часу для приготування чи захисту. Термін зазвичай вживають коли йдеться про ситуації, що сприймаються як нечесні або неетичні, в яких удар було завдано завдяки обману чи відволіканню.

У боксі, удар знишка, тобто завданий під час зупинки чи перерви, заборонено правилами. Наприклад, Джеймс Батлер, вже після того як програв за очками, стукнув Річарда Ґранта так, що той знепритомнів. У нього за це відібрали ліцензію. Такий удар часто завдають ззаду, але це не обов'язково.

Як злочин[ред. | ред. код]

Упродовж 2013—2014 чимало ЗМІ приділили значну увагу двом жорстоким убивствам у Австралії[1][2]. Було зауважено, що 91 людина померла в Австралії через травми мозку внаслідок стусанів, було розгорнуто кампанію для виставлення таких ударів як боягузливих.

Техніки запобігання[ред. | ред. код]

Удари знишка схильні завдавати після застосування відволікальних тактик, таких як вдавання, що помітили щось, щоб жертва теж на це подивилась, використання спільника для відволікання жертви, погляд кудись убік, щоб розслабити жертву або вдаваний відхід лише для того, щоб розвернутись і вдарити. Через те, що удари знишка покладаються на обман, їх часто можна передбачити, використовуючи такі методи:

  • мирно виставляти руки вперед, просторічно зветься 'парканом' у багатьох спільнотах зі самозахисту. Багатьох представників служб охорони, наприклад, викидайл, тренують так робити.
  • спостереження за руками потенційного нападника для виявлення ознак насильства, що насувається, як-от стискання кулаків або тримання зброї, наприклад, ножа.
  • стеження за раптовими рухами або за несподіваною деескалацією конфлікту, що часто використовують як техніку відволікання.

Через те, що удари знишка надходять неочікувано, люди з групи ризику повинні матися на бачності у разі близькості потенційних супротивників[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Dale, Amy (12 січня 2014). Police charge builder who allegedly coward-punched Daniel Christie with murder. The Daily Telegraph. Процитовано 17 січня 2014.
  2. Hills, Brenden (16 листопада 2013). Thomas Kelly murder case: timeline. The Daily Telegraph. Процитовано 17 січня 2014.
  3. Lawrence A. Kane, Kris Wilder (2005). Physics, physiology and other considerations. The Way of Kata. с. 165. ISBN 978-1-59439-058-6.{{cite book}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)