Ідіот (фільм, 1958)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ідіот
рос. Идиот
Жанр драматичний фільм
Режисер Іван Пир'єв
Сценарист Іван Пир'єв
На основі Ідіот
У головних
ролях
Юрій Яковлєв
Юлія Борисова
Оператор Валентин Павлов
Композитор Микола Крюков
Художник Стален Волков
Кінокомпанія «Мосфільм»
Тривалість 116 хв.
Мова російська
Країна СРСР СРСР
Рік 1958
IMDb ID 0051762

Ідіот (рос. Идиот) — радянський кольоровий художній фільм 1958 року за мотивами першої частини однойменного роману Федора Достоєвського. Найкращий фільм 1958 року за версією журналу «Радянський екран».

Перша серія фільму, знятого за першою частиною однойменного роману Ф. М. Достоєвського («Ідіот»). Фільм отримав другу премію на Всесоюзному кінофестивалі у Києві 1959 року. Згоду на зйомки у другій серії фільму Юрій Яковлєв не дав, тому що після зйомок першої серії він знаходився у важкому душевному стані, а режисер Іван Пир'єв відмовився прийняти на роль іншого актора. Тому вона так і залишилася незнятою.

Сюжет[ред. | ред. код]

Князь Мишкін (Юрій Яковлєв) повертається в Росію зі Швейцарії, де він проходив лікування в психіатричній клініці. У поїзді, по дорозі в Петербург, князь знайомиться з Парфеном Рогожиним, який розповідає йому про своє пристрасне кохання до Настасьї Пилипівни (Юлія Борисова), колишньої утриманки мільйонера Тоцького. У Петербурзі князь потрапляє в будинок своєї далекої родички — генеральши Єпанчиної, знайомиться з її чоловіком, її дочками, а також секретарем генерала Ганею Іволгіним. Випадково побачений на столі у генерала портрет Настасьї Пилипівни справляє на князя велике враження…

У ролях[ред. | ред. код]

Знімальна група[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]