Історія Google

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

1995 — 1997[ред. | ред. код]

Створили пошукову систему Google студенти СТЕтІ: Ларрі Пейдж та Сергій Брін

Rub[ред. | ред. код]

Як говорить офіційна легенда Google, засновники компанії — двоє аспірантів з кафедри інформатики Стенфордського університету Ларрі Пейдж і Сергій Брін — дуже не сподобалися один одному при першій зустрічі в 1995 році. 24-річний випускник Мічиганського університету Лері проводив у Стенфорді вихідні, а 23-літній Сергій був у числі студентів, що супроводжували гостя по вузу. Вони сперечалися практично з будь-якого приводу; настільки помітна різниця в поглядах, втім, і дозволила їм зрештою сформувати єдиний підхід до вирішення однієї із найсерйозніших проблем IT-індустрії: пошуку потрібної інформації у величезному масиві даних.

У січні 1996 року Лері та Сергій почали спільну розробку пошукового сервера Backrub, що одержав свою назву за нетривіальне вміння аналізувати так звані «зворотні посилання», що вказують на той або інший сайт із інших ресурсів Інтернету. Лері, який завжди захоплювався технікою й славився тим, що зібрав діючу модель принтера з деталей конструктора Lego™, узявся за створення нового виду серверного середовища, у якому замість дорогих комп'ютерних систем використовувалися менш продуктивні ПК. Через постійну нестачу грошей (звичайну проблему аспірантів) вони часто відвідували навантажувальні майданчики факультету в надії знайти серед недавно прибулої техніки комп'ютери, які вони могли б позичити для своєї мережі.

Рік по тому їхній унікальний підхід до аналізу посилань здобув непогану репутацію серед тих, хто бачив його в дії, популярність Backrub росла. Чутки про принципово нову технологію пошуку інформації поширилися по всьому університетському містечку.

1998[ред. | ред. код]

Пошук покупця[ред. | ред. код]

Усю першу половину 1998 року Лері й Сергій продовжували вдосконалювати свою технологію. Рухаючись до своєї цілі, яка згодом стане ключовим напрямком діяльності Google, вони придбали вінчестери загальним обсягом 1 терабайт за пільговими цінами й створили перший центр даних Google прямо в кімнаті Лері в гуртожитку. Тим часом Сергій організував офіс, і двоє молодих людей почали звертатися до потенційних партнерів, намагаючись зацікавити їх покупкою ліцензії на найкращу з доступних технологій пошуку. Попри те, що в той час спостерігалося стрімке зростання числа Інтернет-компаній, у них не було великого бажання створювати власну фірму на базі розробленої ними технології.

Серед тих, до кого вони зверталися, був і спільний друг — засновник Yahoo Девід Філо. Філо схвалив їхню перспективну технологію, але порадив Лері й Сергію організувати власну компанію для розвитку пошукового сервера. «Коли він буде повністю розроблений і масштабований», — сказав він — «поговоримо знову». Втім, інші керівники порталів виявили ще меншу зацікавленість в Google, як ця система стала тепер називатися. Так, один з них заявив, що «їхньому порталу цілком вистачить 80-відсоткової ефективності в порівнянні з конкурентами — наших користувачів не дуже цікавить пошук».

Пошук інвестора[ред. | ред. код]

Після безуспішних спроб зацікавити власників найвідоміших порталів Лері й Сергій вирішили розвивати справу самостійно. Усе, що їм було необхідне, — це невелика сума грошей для переїзду із гуртожитку й оплати боргів за кредитними картками, що збільшилися після придбання терабайта дискової пам'яті. Тому вони написали свій бізнес-план, відклали плани на одержання вченого ступеня й продовжували пошуки інвестора. Свій перший візит вони нанесли другові одного з викладачів університету. Енді Бехтольшайм, один із засновників Sun Microsystems, після поверхневого знайомства з демо-версією Google виписав чек на суму 100 тис. доларів США на ім'я компанії Google Inc.

В кінцевому підсумку вдалося зібрати суму, необхідну для початкових капіталовкладень, — у цілому близько 1 мільйона доларів США.

Гараж[ред. | ред. код]

У вересні 1998 р. компанія Google Inc. відкрилась у Менло-Паренню (Каліфорнія). Офіс для персоналу Google у кількості трьох людей розташовувався в гаражі, орендованому в одного із друзів. Крім автоматичних дверей, в офісу гаражного типу був ще ряд переваг, включно з мийкою, сушаркою та джакузі. Там було навіть місце для паркування машини першого найнятого співробітника  — Крейга Сілверстейна, нинішнього директора з технологій Google.

На той час сайт Google.com, тоді ще в бета-версії, обслуговував уже 10 000 пошукових запитів на день. До вебсайту, що несподівано здобув популярність завдяки релевантним результатам пошуку, прокинувся інтерес преси. У таких виданнях, як USA Today і Le Monde, з'явилися статті, які розхвалювали Google. У грудні 1998 р. РС Magazine назвав Google в числі 100 найкращих вебсайтів і пошукових серверів світу.

1999[ред. | ред. код]

Google швидко переріс розміри гаража в Менло-Паренню і до лютого 1999 року переїхав у справжній офіс на Університетську Авеню (University Avenue) у місті Пало-Альто. У компанії було вже вісім співробітників, сервер обробляв 500 000 запитів за день. Інтерес до компанії також зріс. Її першим комерційним клієнтом стала корпорація Red Hat, яка була приваблена обіцянкою Google встановити операційну систему від Red Hat на базі ядра Linux на сервери Google.[1]

7 червня 1999 року компанія оголосила про те, що отримала кредит у розмірі 25 млн доларів США від двох провідних венчурних компаній Кремнієвої долини — Sequoia Capital і Kleiner Perkins Caufield Byers.


AOL/Netscape вибрав Google своєю пошуковою службою і допоміг подолати рубіж у 3 мільйони пошукових запитів на день. 21 вересня 1999 року приставку «бета» прибрали з вебсайту.

2000[ред. | ред. код]

Неофіційна атмосфера сприяла колегіальності і швидкому обміну ідеями. Співробітники Google внесли безліч удосконалень до пошукового сервера: додали каталог Google (в рамках проекту Open Directory Project на базі Netscape), надали можливість пошуку через бездротові пристрої. Google також упровадив десять мовних версій для користувачів, які воліли виконувати пошук своєю рідною мовою. Google став найбільшим пошуковим сервером у світі, проіндексувавши мільярд сторінок, — вперше такий обсяг інформації Інтернету став доступний для пошуку.

26 червня Google і Yahoo! оголосили про співпрацю. Кількість запитів сягнула 18 мільйонів за день. Два портали: провідний китайський портал Netease і японський портал NEC BIGLOBE додали пошук Google на свої сайти.

Для залучення малого бізнесу до реклами, орієнтованої на ключові слова, Google створив Adwords — рекламну програму, яку можна самостійно активізувати в інтерактивному режимі за допомогою кредитної картки протягом декількох хвилин.

До кінця 2000 року Google обробляв більше 100 мільйонів запитів за день і продовжував пошук нових шляхів надання користувачам необхідної їм інформації. Пам'ятаючи про своє академічне коріння, Google почав пропонувати безкоштовні пошукові послуги школам, університетам та іншим освітнім установам по цілому світу.

2001[ред. | ред. код]

У лютому компанія Google вступила у володіння архівом новин Deja.com і приступила до перетворення найбільшого в Інтернеті архіву Usenet у пошуковий формат. За короткий час компанія удосконалила інтерфейс і роботу з повідомленнями, а також проіндексувала понад 500 мільйонів повідомлень, залишених за багато років в обговореннях Usenet.

У користувачів з'явилася можливість пошуку арабською, турецькою і 26 іншими мовами.

У грудні індекс Google досяг трьох мільярдів доступних для пошуку документів. У кінці року, відповідно до Year-end Google Zeitgeist (Google Zeitgeist за підсумками року), Google представив картину основних моделей, тенденцій пошуку за 2001 рік.

2002[ред. | ред. код]

В лютому 2002 року Google переміг у багатьох номінаціях конкурсу 2001 Search Engine Watch Awards. Там співтовариство вебмайстрів вручило Google призи за видатну пошукову послугу (Outstanding Search Service), найкращий пошуковий сервер по зображеннях (Best Image Search Engine), найкращий дизайн (Best Design), найзручнішу пошукову систему для вебмайстрів (Most Webmaster Friendly Search Engine) і найкращі функції пошуку (Best Search Feature).

Програмні інтерфейси Google API дозволили програмам безпосередньо направляти запити до системи Google, отримуючи дані з мільярдів вебдокументів. Їх випуск привів до цілого ряду нових рішень: від ігор на основі Google до нових інтерфейсів пошуку.

У лютому 2002 року була істотно модернізована система реклами Adwords, зокрема схема розрахунку ціни, при якій рекламодавець платить за кожен клік по своєму запиту. В результаті запити показуються тільки тим користувачам, яким вони дійсно потрібні, — такий підхід вигідний як для користувачів, так і для рекламодавців, що рекламують свої товари і послуги тільки для цільової аудиторії.

У грудні 2002 року у тестовому режимі запущена служба Froogle.

2003[ред. | ред. код]

У 2003 році Google придбав компанію Pyra Labs і став «домівкою» для блогу Blogger.

З'явилася програма Google Adsense, що пропонує вебсайтам простий метод отримання доходу за допомогою розміщення точно орієнтованих оголошень поряд з їх змістом. Технологія Google Adsense аналізує текст на будь-якій сторінці і показує відповідні йому релевантні оголошення, збільшуючи корисність сторінки і імовірність того, що користувачі, які проглядають її, дійсно натискуватимуть на рекламне оголошення.

2004[ред. | ред. код]

Індекс пошуковика Google збільшився до 4,28 мільярдів вебсторінок. Американський маркетинговий онлайн-журнал Brandchannel назвав Google «брендом року», а ABC News назвала Лері і Сергія «Людьми тижня». 17 лютого Google оголосив про те, що індекс пошкувика містить більше 6 мільярдів елементів (вищезазначені 4,28 мільярди вебсторінок, 880 мільйонів картинок, 845 мільйонів повідомлень Usenet і зростаючу колекцію сторінок з книжковою інформацією).

На початку 2004 року з'явилися нові служби і серед них — місцевий пошук.

1 квітня Google повідомив про плани відкриття науково-дослідного центру на Місяці і нової безкоштовної поштової служби Gmail з обсягом 1 ГБ для кожної поштової скриньки. Незабаром виявилось, що Gmail — це не першоквітневий жарт.

13 червня компанія Google оголосила про придбання компанії Picasa, Inc., яка спеціалізувалася на керуванні колекціями цифрових фотографій.

Google випустив першу версію невеликого безкоштовно додатка Google Desktop Search для локального пошуку файлів на персональному комп'ютері.

19 серпня 2004 року Google почала продаж своїх акцій на фондовому ринку (IPO), тобто стала публічною компанією. Розійшлося майже 20 мільйонів акцій загальною вартістю в 1,67 млрд доларів США. Власне Google дісталось тільки $1,2 мільярди. Компанія продала не всі цінні папери, що їй належали: у Google є ще більше 250 мільйонів акцій, якими вона може розпоряджатися на власний розсуд. Google випустила акції двох типів: звичайні (Class A, всього 33,6 млн штук), які перепродаються тепер в системі NASDAQ, і привілейовані (Class B — 237,6 млн штук), рух яких обмежено «стінами» компанії. Кожна привілейована акція при голосуванні може врівноважити десять звичайних. 30 серпня 2004 року на спеціалізованих торгових майданчиках почались торги опціонами компанії Google. Детальніше про IPO див. на сайті Google's Initial Public Offering Information[недоступне посилання]

У жовтні з'явилася бета-версія нової служби Google SMS, що дозволяє користувачам без використання комп'ютерів швидко і просто отримувати миттєві точні відповіді на запити в текстових повідомленнях.

У жовтні опубліковано фінансові результати за перший квартал діяльності Google як відкритої акціонерної компанії. Доходи компанії за підсумками третього кварталу, що завершився, досягли 805,9 млн доларів, на 105 % більше, ніж в третьому кварталі попереднього року.

У кінці жовтня Google оголосила про придбання компанії Keyhole Corp., розробника цифрових і супутникових карт. У наслідок Google отримала потужний інструмент для перегляду тривимірних зображень будь-якої точки Землі і можливість використання великої бази даних доріг, підприємств тощо.

У грудні була запущена служба Google Groups, нова версія знаменитого архіву Usenet, що містить 1 мільярд повідомлень по тисячах тем, яким Google керує з 2001 року. Нова служба «Групи Google» дозволяє користувачам створювати і вести власні групи повідомлень електронної пошти і списки обговорень.

У рамках програми Google Print було оголошено про угоду з бібліотеками Гарварду, Стенфорда, університетів Мічигану і Оксфорда, а також з Нью-йоркською публічною бібліотекою, щоб зробити книги доступними користувачам усього світу за допомогою пошуку в Google.

2005[ред. | ред. код]

Була завершена остання версія Google Desktop Search, що дозволяє поширити пошук на значно більше число типів файлів, включаючи PDF і Mp3. Вона доступна англійською, голландською, іспанською, італійською, китайською, корейською, німецькою, французькою і японською мовами. У травні запущено Google Desktop Search для підприємств.

З'явились нові функції, такі як «Моя історія пошуку» і Google Web Accelerator.

У кінці червня створено службу Google Earth.

В серпні випустив Google Talk — безкоштовну програму миттєвих повідомлень з функцією передачі голосу і також наступну версію Google Desktop.

У жовтні були об'єднані продукти Google Local і Мапи Google в єдину службу Google Local, яка спеціалізується на картах.

2006[ред. | ред. код]

Google Base надає новий спосіб завантаження різних видів вмісту: списків, вебсторінок і елементів будь-якого типу в структурованому форматі, по яких можна потім вести пошук.

В кінці осені проект Google Print був перейменований в «Пошук книг Google», що точніше виражає його призначення.

Слово google у значенні дієслова увійшло до Оксфордського словника англійської мови.[2]

2015[ред. | ред. код]

10 серпня 2015 Сундара Пічаї оголосили наступним генеральним директором (CEO) Google[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Розширення офісу Google. Архів оригіналу за 21 вересня 2020.
  2. Айзексон, 2017, с. 413.
  3. G is for Google. Official Google Blog. Архів оригіналу за 10 серпня 2015. Процитовано 12 серпня 2015.

Посилання[ред. | ред. код]