Агд аль-Мухтар

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Агд аль-Мухтар
Народився невідомо
Помер 1674
Національність бербер
Діяльність імам
Титул імам
Термін 1670—1674 роки
Попередник Мунір ад-Дін
Наступник скасовано
Конфесія іслам
Рід улад-абіадж
Батько Агд Абдаллах
Див. також: Аль-Мухтар

Агд аль-Мухтар (д/н — 1674) — останній імам Держави зуайя в 16701674 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з роду ульд-абіадж. Син Агда Абдаллаха. Здобув коранічну освіту. Згодом отримав військовий досвід 1670 року після загибелі імама Мунір ад-Діна обирається новим очільником держави.

Прдовжив війну проти племен трарза і мгафра, завдавши їм низки поразок. За цим завдав поразки арабським кланам улад-мбарех і улад-літану з племені бану-хасан.

1673 року завдав рішучої поразки Фара Кумба Мбоджі, браку (володарю) держави Ваало, який загинув у битві. Його наступник — Єрім Коде — визнав зверхність імама.

1674 року у битві біля Амодеру зазнав тяжкої поразки від племені мгафра. Але вже невдовзі виступив проти нього у битві біля Агни, але зазнав остаточної поразки від шейха трарза Адді ульд Ахмеда. В цій битві загинув сам імам, більшість зуайя було знищено (частина втекла до імперії Фута Торо і держави Ваало), а їх держава припинила існування. Натомість постав емірат Трарза.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Robert Earl Handloff (1990). Mauritania: a country study. Federal Research Division, Library of Congress
  • Ogot, Bethwell A (1999). General History of Africa Vol. 5: Africa from the Sixteenth to the Eighteenth Century. University of California Press. p. 141. ISBN 0-520-06700-2