Агрегатор ЗМІ

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Агрегатор ЗМІ або новинний агрегатор — ресурс, який займається збором і структуруванням новин, як правило, в автоматичному режимі. Не варто плутати з RSS-агрегатором (клієнтським додатком, що дозволяє збирати інформацію з сайтів).

Роль агрегаторів ЗМІ[ред. | ред. код]

Агрегатори ЗМІ створені для великих пошукових систем або інформаційних сайтів (наприклад, Ukr.net, зарубіжні Google News) — найважливіші гравці процесу інформаційного обміну у сучасному інтернеті: через широке охоплення аудиторії новини, які опинилися в стрічках популярних агрегаторів, моментально набирають велику кількість переглядів, порівняно з кількістю переглядів стрічок інформаційних агентств, телеканалів та інших ЗМІ[1].

Принцип роботи агрегатора ЗМІ[ред. | ред. код]

Автоматичні агрегатори ЗМІ[ред. | ред. код]

Як правило, агрегатори ЗМІ працюють в автоматичному режимі. Такий агрегатор має систему, завдяки якій підключається до інформаційних стрічок різних інформагентств, електронних видань та інших ЗМІ і відбирає найважливіші новини на його розсуд; автоматичний агрегатор ЗМІ оперує чіткими параметрами, які дозволяють йому відсортувати новини та надати читачеві добірку. Серед них:

  • цитованість (скільки посилань на це повідомлення в інших повідомленнях сюжету, без урахування посилань в афілійованих ЗМІ та самоцитування),
  • свіжість (час публікації повідомлення у порівнянні з іншими джерелами),
  • інформативність (наповненість повідомлення ключовими фактами сюжету).

Неавтоматичні агрегатори ЗМІ[ред. | ред. код]

На відміну від автоматичних агрегаторів ЗМІ, неавтоматичні мають команду редакторів, відбирають і публікують новини вручну за власним розсудом.

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • В Європейській комісії обговорювалася пропозиція зобов'язати агрегатори ЗМІ платити за контент, який вони розміщують. Оскільки агрегатори зазвичай публікують повністю або частково новини з інших джерел без згоди авторів, це може порушувати закон про авторське право — вважають в ЄС, у свою чергу запропонувавши зобов'язати агрегатори ЗМІ підписувати договори з ресурсами, чиї новини вони використовують, щоб дати першоджерелу ексклюзивні права на матеріал[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ведомости (12 вересня 2016). «Яндекс» больше не единственный интернет-ресурс, который превзошел телеканалы по охвату. Архів оригіналу за 24 листопада 2016. Процитовано 16 листопада 2016.
  2. Ведомости (28 серпня 2016). Европейская комиссия готова обязать новостные агрегаторы платить СМИ за контент. Архів оригіналу за 19 листопада 2016. Процитовано 19 листопада 2016.