Google Новини

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Google Новини
Дата створення / заснування березень 2002
Логотип
Країна  США
Власник Google
Головний предмет твору новини
На заміну Google Play Newsstandd і Google News & Weatherd
Мова твору або назви декілька мовd
Час/дата початку вересень 2002
Дистриб'ютор Google Play і App Store
Побічний ефект Суперечки щодо вакцинації[d]
Платформа Android і iOS
Описано за адресою 68k.news/choose_edition.php
Під впливом percent free timed
Тип обмеження доступу відкритий доступ
Значок
Кількість підписників у соціальних мережах 313 222
Пошукова маска URL https://news.google.com/search/section/q/$1 і https://www.google.com/search?q=$1&tbm=nws
Офіційний сайт
CMNS: Google Новини у Вікісховищі

Google Новини (англ. Google News) — це безкоштовний агрегатор новин, який підтримується та керується Google, що вибирає найактуальніші новини з тисяч публікацій.

Бета-версія була запущена у вересні 2002 року й офіційно випущена в січні 2006 року.[1] Ідею розробив Крішна Бхарат[en].[2][3]

3 червня 2009 року запрацювала українська версія [Архівовано 18 червня 2016 у Wayback Machine.] сервісу. Вона стала 49-ю регіональною версією Google News. На момент утворення до сервісу було підключено понад 300 українських видавців.[4]

Деталі[ред. | ред. код]

Google Новини оглядає понад 4500[5] джерел новин по всьому світу. Станом на березень 2012 року існували версії для понад 60 регіонів на 28 мовах. Станом на вересень 2015 послуга надається такими 35 мовами: арабська, бенгальська, болгарська, кантонська, китайська, чеська, голландська, англійська, французька, німецька, грецька, іврит, гінді, угорська, італійська, індонезійська, японська, корейська, латиська, литовська, хінді, норвезька, польський, португальська, румунська, російська, сербська, іспанська, шведська, тамільська, телугу, тайська, турецька, українська і в'єтнамська.[6]

Цей сервіс включає в себе новини, які з'являються протягом останніх 30 днів, на різних новинних сайтах. Загалом Google Новини збирає контент з понад 25 000 видавців.[7] Тільки для англійської мови він охоплює близько 4500 сайтів;[8] на інших мовах менше. На його першій сторінці приблизно 200 перших символів статті і посилання на її повну версію. Вебсайти можуть вимагати підписки; сайти, що вимагають підписки, зазначені в описі статті.[9]

На 1 грудня 2009 року Google оголосила про зміни в її програмі «перший клік безкоштовно»[10][прояснити], яка працює з 2008 року і дозволяє користувачам знаходити та читати статті з платним доступом. Для читача перший клік на контент є безкоштовним, і номер після цього буде встановлено контент-провайдера.[11]

16 травня 2011 року в Google Новини відбулися серйозні зміни.

14 липня 2011 року компанія Google представила «Google Новини Badges»[12], який пізніше зупинився в жовтні 2012 року.[13]

Крім того, в липні 2011 року розділ Sci/Tech в англійській версії Google Новин був розділений на два розділи: Наука і Технології. Було оголошено, що цей розділ будуть розділяти і на інших мовах.[14] Але станом на початок 2013 року подібне розділення було застосовано не для всіх мовних версій Google Новини.[джерело?]

Інформаційні агентства[ред. | ред. код]

У березні 2005 року агентство Франс Прес (AFP) подало позов на Google на 17,5 мільйона доларів, стверджуючи, що Google Новини порушив його авторські права, оскільки «Google Новини використовували в себе фотографій AFP, оповіді і новини без дозволу Франс Прес».[15][16] стверджувалося також, що Google проігнорував заборонну[en] вимогу, хоча Google заперечує, що він відмовився від вимоги. Google зараз розміщує новини Франс Прес, а також Associated Press, Press Association[en] та Canadian Press[en]. Ця домовленість узгоджена в серпні 2007 року.[17] У 2007 році компанія Google оголосила, що оплачуваний нею контент Associated Press не завжди доступний в Google Новинах.[18][19] Google розірвала цю угоду 23 грудня 2009 року. Google Новини припинила роботу з матеріалами Ассошіейтед Прес.[20]

Варіації авторських прав[ред. | ред. код]

У 2007 році бельгійський суд оголосив, що Google не має право виставляти абзаци із франкомовних бельгійських джерел новин в сервісі Google Новини.[21]

Газети, що представляють більше 90 % ринку у Бразилії, відмовились від того, щоб їхні статті з'являлися в Google Новинах, в результаті чого відбулось «незначне» падіння трафіку.[22] Деяких європейські ЗМІ звернулися до своїх урядів з проханням розглянути питання про примус Google платити за розміщення посилань.

У жовтні 2014 року група німецьких видавців надала компанії Google ліцензію на використання фрагментів їхніх публікацій на безоплатній основі[en]; а потім стверджувала, що такі дії були незаконними, а потім скаржилися, коли вони були видалені з Google Новин.[23]

В грудні 2014 року Google оголосив, що закриє сервіс в Іспанії.[24] Новий закон в Іспанії підтримав іспанські асоціації видавців AEDE[en], вимагаючи, щоб новинні агрегатори платили новинарям за право використовувати фрагменти розповідей про новини Google.[25] Замість того, щоб додати рекламу на сервіс, Google вирішив закрити сервіс, і видалити всі посилання на іспанські новинні сайти з міжнародної версії сайту.[26]

Особливості та налаштування[ред. | ред. код]

Google Новини забезпечує пошук і вибір та сортування результатів по даті і часу публікації (не плутати з датою і часом коли новини відбулись) або групуючи їх (а також угруповання без пошуку). В англійській версії є варіанти адаптувати угруповання обраної національної аудиторії.

Користувачі можуть отримувати «нагадування» електронною поштою на різні теми, підписавшись на Google News Alert. Електронні листи відправляються абонентам щоразу, коли новинні статті, відповідні їхнім запитам, публікуються в Інтернеті. Оповіщення також доступні через RSS і Atom канали.

Користувачі мають можливість налаштувати відображувані секції, їхнє розташування на сторінці і кількість статей, що видно з перетягуванням JavaScript на основі і падіння інтерфейс.

Проте, для сайту США це було вимкнено на користь нового макету. Вимкнення цієї схеми планується для інших регіонів в найближчому майбутньому. Історії з різних видань Google News можуть бути об'єднані, щоб сформувати одну персональну сторінку, а опції зберігаються в куках. Сервіс інтегрований з Google пошуком в листопада 2005 року. Після закінчення бета-тестування був доданий розділ, який відображає рекомендовані новини, засновані на історії пошуку користувача Google News та статей, які відвідував користувач. (Або якщо користувач підписався на розсилку теми).

Пошук в Архіві Новин[ред. | ред. код]

6 червня 2006 року Google News було розширено, додавши функцію пошуку в архіві новин, пропонуючи користувачам історичні архіви, що йдуть понад 200 років від деяких зі своїх джерел. Був показана часова шкала доступних, щоб вибрати новини з різних років.

Розширення сервісу було оголошено 8 вересня 2008 року, коли Google почав пропонувати індексацію вмісту з відсканованих газет.[27] Глибина хронологічного охоплення починаючи з 2008 року — весь зміст; Нью-Йорк Таймс починаючи з дати заснування (1851 року) — була доступна.

На початку 2010 року Google видалив прямий доступ до архіву пошук на головній сторінці Google.

Влітку 2010 року в Google вирішили змінити формат сторінки новин Google, отримавши хвилю скарг.[28]

У травні 2011 року Google відмовився від планів подальшого сканування старих газет. Близько 60 мільйонів газетних сторінок були проскановані до цієї події.[29] Компанія Google оголосила, що замість цього зосередиться на «Google One Pass[en]. Це платформа, яка дозволяє видавцям продавати контент і підписки прямо зі своїх сайтів».[30]

У серпні 2011 року функція «News Archive Advanced Search» була повністю вилучена, знову отримавши шквал скарг від звичайних користувачів, які виявили, що послуга недоступна.[31] Архівні газетні статті все ще можуть бути доступні через сторінку пошуку Google News, але ключові функціональні можливості, такі як часова шкала і можливість вказати більше 10 результатів на сторінку, були видалені.

Артефакти охоплення[ред. | ред. код]

7 вересня 2008 року United Airlines, що була індексована на біржі, втратила і пізніше не змогла повністю повернути 1 млрд доларів ринковій вартості США, коли стаття 2002 року Chicago Tribune про банкрутство авіакомпанії в тому році з'явилася в категорії «переглядалися найбільше» на сайті Sun-Sentinel, партнерській газеті. Після того Google вирішив індексувати в розділ «популярне» тільки нові новини[32].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Krishna Bharat, «And now, News» [Архівовано 28 січня 2011 у Wayback Machine.], The Official Google Blog, January 23, 2006.
  2. Glaser, Mark (4 лютого 2010). Google News to Publishers: Let's Make Love Not War. PBS. Архів оригіналу за 29 березня 2010. Процитовано 2 квітня 2010.
  3. Google Friends Newsletter – Q&A with Krishna Bharat. Google. July 2003. Архів оригіналу за 17 березня 2009. Процитовано 4 квітня 2009.
  4. Стартувала українська версія Google News. www.unian.ua. Архів оригіналу за 23 червня 2016. Процитовано 20 червня 2016.
  5. How to Get Into Google News: 5 Quick Steps. Indexsy. June 2015. Архів оригіналу за липень 3, 2015. Процитовано 2 липня 2015.
  6. Google News Blog: Spreading the News in New Languages. Google News Blog. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 20 червня 2016.
  7. Cohen, Joshua (2 грудня 2009). Same Protocol, More Options for News Publishers. Google News Blog. Архів оригіналу за 2 грудня 2010. Процитовано 5 квітня 2010. There are more than 25,000 publishers from around the world in Google News today.
  8. As used to be reported by Google.
  9. Technical Requirements: Registration/subscription sites. Google News Help Center. Архів оригіналу за 16 січня 2014. Процитовано 5 квітня 2010. [...] we'll add a "(subscription)" tag to your publication name when your articles appear in our search results.
  10. Official Google Webmaster Central Blog: First Click Free for Web Search. Official Google Webmaster Central Blog. Архів оригіналу за 2 грудня 2010. Процитовано 20 червня 2016.
  11. Morrison, Scott (2 грудня 2009). Google To Let News Groups Set Reader Limits. The Australian. Процитовано 2 квітня 2010.
  12. Robin Wauters (15 липня 2011). Google News Badges? We Don’t Need No Stinking Google News Badges. TechCrunch. AOL. Архів оригіналу за 11 червня 2016. Процитовано 20 червня 2016.
  13. Google strips news badges in house cleaning. Архів оригіналу за 16 серпня 2016. Процитовано 20 червня 2016.
  14. Mohanty, Natasha (14 липня 2011). Google News Blog: Shareable Google News badges for your favorite topics. Blogger. Архів оригіналу за 17 липня 2011. Процитовано 15 липня 2011.
  15. Архівована копія (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 12 травня 2005. Процитовано 20 червня 2016.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  16. News Journal » Google's news sued for infringing Agence France Presse copyrighted work. News.dcealumni.com. 19 березня 2005. Архів оригіналу за 17 лютого 2013. Процитовано 10 червня 2013.
  17. Google starts hosting news stories. DTM news. 3 серпня 2007. Архів оригіналу за 29 жовтня 2007. Процитовано 20 червня 2016.
  18. Google News Becomes A Publisher. Information Week. 31 серпня 2007. Архів оригіналу за 27 червня 2008. Процитовано 26 квітня 2008. "Because the Associated Press, Agence France-Presse, U.K. Press Association and the Canadian Press don't have a consumer Web site where they publish their content, they have not been able to benefit from the traffic that Google News drives to other publishers", Josh Cohen, business product manager for Google News, explained in a blog post. "As a result, we're hosting it on Google News".
  19. Original stories, from the source. Google. Архів оригіналу за 2 грудня 2010. Процитовано 26 квітня 2008. Today we’re launching a new feature on Google News that will help you quickly and easily find original stories from news publishers – including stories from some of the top news agencies in the world, such as the Associated Press, Agence France-Presse, UK Press Association and the Canadian Press – and go directly to the original source to read more.
  20. Pepitone, Julianne (11 січня 2010). Google News stops hosting AP stories. CNN. Архів оригіналу за 7 грудня 2010. Процитовано 12 січня 2010. Google News has stopped hosting new articles from the Associated Press the search giant confirmed Monday, in a sign that contract negotiations between the two companies may have broken down.
  21. Bad news for Google in Belgium. International Herald Tribune. 22 вересня 2006. Архів оригіналу за 24 січня 2008. Процитовано 25 вересня 2007. The earlier decision required Google to stop displaying extracts of French and German-language articles from Belgian newspapers.
  22. News outlets demand taxes on Google. 3 News NZ. 1 листопада 2012. Архів оригіналу за 22 квітня 2014. Процитовано 20 червня 2016.
  23. German Publishers Grant Google A 'Free License' Google Never Needed To Post News Snippets [Архівовано 11 квітня 2016 у Wayback Machine.], TechDirt.
  24. Google News to close up shop in Spain in response to new law. CNET. CBS Interactive. 11 грудня 2014. Архів оригіналу за 25 травня 2016. Процитовано 20 червня 2016.
  25. Google News Spain to close in response to story links 'tax. Архів оригіналу за 23 квітня 2016. Процитовано 20 червня 2016.
  26. Google to shut Spanish news service. BBC News. Архів оригіналу за 20 вересня 2016. Процитовано 20 червня 2016.
  27. Bringing history online, one newspaper at a time. Google. 8 вересня 2008. Архів оригіналу за 3 липня 2011. Процитовано 8 вересня 2008. Today, we're launching an initiative to make more old newspapers accessible and searchable online by partnering with newspaper publishers to digitize millions of pages of news archives.
  28. Google Discussiegroepen. Google.com. Архів оригіналу за 28 серпня 2011. Процитовано 10 червня 2013.
  29. Google euthanizes newspaper archive scan plan. Архів оригіналу за 28 квітня 2016. Процитовано 20 червня 2016.
  30. Horn, Leslie (20 травня 2011). Google Ending Newspaper Archiving Project. PC Magazine. Архів оригіналу за 24 лютого 2012. Процитовано 20 травня 2011.
  31. Google Discussiegroepen. Google.com. Процитовано 10 червня 2013.
  32. Helft, Miguel (15 вересня 2008). How a Series of Mistakes Hurt Shares of United. New York Times. Архів оригіналу за 5 грудня 2011. Процитовано 15 вересня 2008.

Посилання[ред. | ред. код]