Адась Мяучинський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Адась Мяучинський
пол. Adaś Miauczyński
Перша поява «Дім вар'ятів»
Остання поява «Сьомий учень»
Автор Марек Котерський
Інформація
Повне ім'я Адам Мяучинський
Раса людина
Стать чоловіча

Адась Мяучинський (пол. Adaś Miauczyński) — вигаданий персонаж, створений Мареком Котерським[1]. Він з'явився у низці фільмів та театральних вистав, а також у мюзиклі. Адась (у двох фільмах він представлений як Міхал Мяучинський) — польський чоловік, чиє ім'я Адась є зменшувальною формою імені Адам, а Мяучинський — гра слів, що походить від «нявкання», звуку, який видають коти. Це вульгарний, невротичний і розчарований інтелектуал, який живе або сам, або з колишньою дружиною, а іноді з дітьми.

Появи[ред. | ред. код]

Цей персонаж з'явився у дев'яти художніх фільмах: «Дім вар'ятів» (1984), «Духовне життя» (1987), «Порно» (1989), «Нічого смішного» (1995), «Айлав'ю» (1999), «День вар'ята» (2002), «Ми всі Христи» (2006), «Дитина така ж, як і всі» (2011) та «Сьомий учень» (2018). Кожна історія показує різні аспекти або епохи його життя, часто з невеликою спадкоємністю між ними. Його зображували різні актори, як на сцені, так і на екрані.

У 2017 році вийшов мюзикл про Мяучинського, заснований на «Дні вар'ята»[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Adaś Miauczyński jako alter ego Marka Koterskiego. – Katalog – Uniwersytet Wrocławski – APD. Uniwersytet Wrocławski (пол.). Архів оригіналу за 23 березня 2018. Процитовано 23 березня 2018.
  2. Maciej Miecznikowski, nowy Adaś Miauczyński: "Polska się zmienia, więc Adaś też musiał się zmienić". WP Film (пол.). 22 червня 2017. Процитовано 19 лютого 2024.