Актинідія коломікта

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Актинідія коломікта
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Айстериди (Asterids)
Порядок: Вересоцвіті (Ericales)
Родина: Актинідієві (Actinidiaceae)
Рід: Актинідія (Actinidia)
Вид:
A. kolomikta
Біноміальна назва
Actinidia kolomikta
Синоніми

Actinidia maloides H.L.Li

Актинідія маньчжурська[1], актинідія коломікта[2] (Actinídia kolomíkta) — багаторічна чагарникова ліана; вид роду Актинідія. Культивується як декоративна і плодова рослина. В Україні росте у садах і парках по всій території, зрідка[2].

Зустрічається на Далекому Сході: в Китаї (Хебей, Хейлунцзян, Цзілінь, Ляонін, Сичуань, Юньнань), Японії (Хоккайдо, Хонсю), Кореї; в Примор'ї, південній частині Хабаровського краю, Приамур'ї, південних і центральних районах Сахаліну, на островах Ітуруп, Кунашир і Шикотан.

Росте в багатьох типах лісу: в кедрово і ялицево-широколистяних, широколистяно-ялинових і ялицево-ялинових лісах, але найсприятливіші умови для її зростання створюються в ялицево-ялинових лісах за участю кедра і широколистяних порід. Тут вона досягає максимальних розмірів і утворює зарості по берегах ключів і на освітлених ділянках.

Є і характерною частиною підліску поряд з жимолостю Маака, ліщиною маньчжурською, жасмином, елеутерококом колючим, аралією маньчжурською — «чортовим деревом», виноградом амурським і лимонником китайським; віддає перевагу добре дренованим перегнійним ґрунтам, де нерідко зустрічається у великій кількості.

Плоди мають високу протицинготну здатність. За вмістом аскорбінової кислоти наближаються до плодів шипшини і перевершують в цьому відношенні апельсин, лимон і чорну смородину. Плоди збирають зрілими і переробляють переважно в свіжому вигляді. Рідше їх підв'ялюють і сушать при температурі 60°С. Плоди багаті аскорбіновою кислотою (до 1430 мг% на сиру речовину); містять також цукри (4,2-9,8 %), дубильні і пектинові речовини, пігменти, мікроелементи, органічні кислоти (0,78-2,48 %). Листя містять до 0,1 % аскорбінової кислоти.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]